MÁV mobilalkalmazás

A MÁV mobilalkalmazással a HÉV-vonalak Budapesten kívüli szakaszára érvényes menetjegyek és bérletek is megválthatók.

 

A könnyen, mobileszközön néhány lépéssel elérhető elektronikus jegyváltás népszerűsége töretlen, a kényelmes és gyors megoldást rengeteg utas megkedvelte. Az e-vonatjegy nem csak megkönnyíti, de meg is gyorsítja a jegyvásárlást: az új lehetőségnek köszönhetően csökkent a pénztárak és az automaták terheltsége.

 

A MÁV mobilalkalmazásban a H5-ös, a H6-os, a H8-as és a H9-es HÉV Budapesten kívüli szakaszaira lehet HÉV-menetjegyet és -bérletet váltani. Elérhető továbbá a Dunaharaszti zónabérlet, és tavasztól őszig Dunakanyar napijegy is váltható.


Budapestet is érintő utazás esetén a fővárosi vonalszakaszokra érvényes jegyeket, bérleteket külön kell megváltani a BKK értékesítési pontjain vagy mobiljegyként


Az alkalmazás Android, iOS és HMS operációs rendszert futtató eszközökre (okostelefonokra, tabletekre) tölthető le.
 

A MÁV mobilalkalmazásban vásárolt HÉV jegyek felhasználási feltételei itt olvashatók.

Az alkalmazással kapcsolatos gyakori kérdéseket az alábbiakban foglaltuk össze:

A HÉV MELY SZAKASZÁRA VEHETÜNK JEGYET?

A HÉV vonalak teljes menetrendje rendelkezésre áll az alkalmazásban, kikereshető, hogy az adott megállóból mikor indul vagy érkezik vonat. A jegy- és bérletváltás azonban csak a Budapesten kívüli szakaszokra lehetséges. A főváros közigazgatási határán belül továbbra is budapesti jeggyel vagy bérlettel lehet utazni, melyeket a BKK értékesítési pontjain lehet megváltani. Az utazástervezés Budapest közigazgatási határán áthaladó utazás esetén is lehetséges – ehhez az utazás tervezésekor kedvezményként állítsa be az alábbiak egyikét: 

  • BKK bérlet
  • BKK vonal-, gyűjtő- vagy átszállójegy

PÉLDA: Szentendre-Békásmegyer viszonylatra lehet jegyet venni, Batthyány tér-Békásmegyer viszonylatra viszont nem lehet jegyet venni, az alkalmazás hibaüzenetet ad.

HOGY LEHET MEGNÉZNI A MENETRENDET, HOGY MIKOR INDUL A VONAT?

A HÉV menetrendje rendelkezésre áll az alkalmazásban, kikereshető, hogy az adott megállóból mikor indul vagy oda mikor érkezik vonat. Ez az információ a teljes vonal tekintetében elérhető, függetlenül attól, hogy a megálló a közigazgatási határon belül vagy kívül található. Ha Budapesten belüli megálló menetrendje érdekli Önt, akkor válassza a bal menüben található Állomásinformáció menüpontot. Közigazgatási határon áthaladó vagy közigazgatási határon kívüli utazás esetén az Útvonaltervezés funkció is megmutatja a menetrendi információt.

CSAK KIVÁLASZTOTT HÉV-RE ÉRVÉNYES A MENETJEGY? MEDDIG ÉRVÉNYES A MENETJEGY?

A vásárolt menetjegy egyszeri utazásra jogosít. Felhasználható az utazástervezésnél kiválasztott, vagy az adott napon később induló vonaton, legkésőbb másnap 3:00-ig – a HÉV menetjegy tehát nem vonathoz kötött, jóllehet a vásárlás a vonat kiválasztásával kezdődik. A menetjegy érvénytartama a kiválasztott vonatnak a kiválasztott megállóból történő menetrend szerinti indulási idejétől a következő naptári napon 3:00-ig tart. A menetjegy – annak érvénytartamán belül – a kiválasztott viszonylaton közlekedő bármelyik vonaton, egyszeri utazásra használható fel. 


PÉLDA: Az utas Szentendréről Pomázra kíván utazni. A választott napon a menetrend szerint 8:54-kor induló vonatra váltott jeggyel ugyanazon a napon bármelyik későbbi (tehát akár a 18:34-kor induló) vonattal is el lehet utazni Szentendréről Pomázra, de a jegy csak egy utazásra használható fel, és a választottnál korábban induló (pl. 8:34-es) HÉV-en nem jogosít utazásra.
 

MEDDIG ÉRVÉNYES A HÉV-BÉRLET?

Az elektronikus HÉV-bérletek érvényessége a kezdőnapon 0 órától (vagy a vásárlás időpontjától) a következő hónap kezdőnappal megegyező napján 2:00 óráig tart, akárcsak a papír alapú HÉV-bérletek esetén. Az alkalmazás „Jegyeim” menüpontjában látható az érvényesség kezdő és záró dátuma, azonban fontos figyelembe venni, hogy a listán a HÉV-bérletek záró dátumaként megjelenő napon már csak 0:00 és 2:00 között használható a bérlet.

KERÉKPÁRJEGY? ÉLŐÁLLAT SZÁLLÍTÁSA? VEHETÜNK JEGYET A KUTYÁNAK?

Az alkalmazással vásárolható termékek köre nem teljeskörű. A MÁV-HÉV járatain érvényes jegyek és bérletek teljes köre (ideértve különösen, de nem kizárólagosan az alkalmazásból nem elérhető termékeket, pl. kerékpár vagy élőállat-szállítás díja) a BKK értékesítési pontjain váltható meg. Ha az alkalmazás használata során utastípusként megjelöli a „Kerékpár” vagy az „Élőállat” utastípust is (és ezek pipával ki is vannak választva), akkor a rendszer nem ad ajánlatot, hibaüzenet jelenik meg. Mindez természetesen nem érinti a HÉV-en történő kerékpár vagy élőállat-szállítás szabályait, azokra továbbra is a MÁV-HÉV Személyszállítási Üzletszabályzatában foglaltak az irányadók, azonban a MÁV mobilalkalmazásban nem érhetők el.

MÁV-START-OS KEDVEZMÉNYEIM HASZNÁLHATÓK A HÉV-EN?

A MÁV-START hálózatán érvényes egyes kedvezmények a HÉV-en nem vehetők igénybe (pl. START Klub 50% kártya). Az alkalmazással kedvezményes jegyek is válthatók, de a MÁV alkalmazás a HÉV jegyek esetén csak a HÉV-en érvényes kedvezményeket veszi figyelembe.

HOL TALÁLOM MEG A HÉV-ES ÁLLOMÁSOKAT? HOGY LEHET MEGADNI, HOGY HOVÁ AKAROK UTAZNI?

A HÉV-megállókat az azok neve után álló „H” betű azonosítja. A megálló nevét el kell kezdeni beírni a keresőmezőbe, és több azonos nevű megálló esetén a „H”-val jelöltet kell kiválasztani (a kisbetű/nagybetű nem számít). A Budapesten belüli megállók esetén is a megálló nevét kell beírni, Budapest előtag nélkül.


PÉLDA: Filatorigát H, Békásmegyer H, Dunaharaszti külső H, Pomáz H, Aquincum H (nem azonos Aquincum MÁV-megállóhellyel), Gödöllő H (nem azonos Gödöllő MÁV-állomással) stb.

VÁGÁNYZÁR, KARBANTARTÁS ESETÉN IS LEHET JEGYET VENNI? PÓTLÓBUSZRA IS JÓ A MÁV MOBILALKALMAZÁSSAL VÁSÁROLT JEGY, BÉRLET?

Előre tervezett HÉV-pótlás esetén a meghirdetett vágányzári menetrendtől eltérő információk jelenhetnek meg az alkalmazásban, mely a menetjegy érvényességét nem befolyásolja; a jegy a pótlóbuszon is érvényes. A menetrendi eltérések és a vonat megállási rendjétől esetlegesen eltérő pótlóbusz-közlekedés miatt azonban kérjük, kísérjék figyelemmel tájékoztatóinkat

LEHET-E AJÁNLATOT KÉRNI A MÁV-START ÉS A MÁV-HÉV HÁLÓZATÁT IS IGÉNYBE VEVŐ UTAZÁSRA?

Az alkalmazás a MÁV-START és a MÁV-HÉV hálózatát is érintő utazást jelenleg nem tud tervezni, ezeket az utazásokat külön-külön kell megtervezni a két vasúttársaság hálózatára.

MILYEN BÉRLETET LEHET VÁSÁROLNI AZ ALKALMAZÁSSAL?

Minden, a fővárost elhagyó HÉV-vonalra (H5, H6, H8, H9) lehet teljesárú és kedvezményes HÉV-bérletet váltani az alkalmazással. Ezeken kívül Dunaharaszti zónabérlet is váltható. A bérletek az érvényességi idő kezdetét megelőzően az alkalmazással, az általános szabályok szerint válthatók vissza. Kedvezményes bérlet váltásához a megfelelő kedvezményt kell beállítani (pl. nappali vagy esti tagozatos diák, iskola és lakóhely között), ezután az alkalmazás automatikusan kedvezményes árú bérletet kínál. Budapest-bérlethez csatlakozó bérlet esetén a kedvezmények között a „BKK bérlet” opciót is be kell jelölni.

KÉRHETEK SZÁMLÁT AZ ALKALMAZÁSBAN VÁLTOTT JEGYEMRŐL, BÉRLETEMRŐL?

Az alkalmazásban minden vásárlásról automatikusan elektronikus számla készül. A számlázási adatokat a fizetés előtti, utolsó lépésben kell beállítani. Teljesárú jegyekről és bérletekről természetes személy és gazdálkodó szervezet (pl. gazdasági társaságok, intézmények) részére is lehet számlát kérni, míg kedvezményes jegyekről és bérletekről csak természetes személyek számára. A sikeres vásárlást követően az alkalmazásban megadott e-mail-címre visszaigazoló e-mail érkezik. Ennek a mellékleteként küldi el a rendszer az e-számlát és a menetjegyet, bérlet esetén pedig igazolást a vásárolt bérlet adataival. A menetjegy vagy bérlet elszámolásához ezek továbbíthatók, pl. a munkáltatónak.

HOGYAN TUDOM BEMUTATNI A JEGYET, BÉRLETET ELLENŐRZÉSKOR?

A HÉV-menetjegyeket és -bérleteket a MÁV mobilalkalmazásban megnyitva lehet ellenőrzéskor bemutatni. Emellett a HÉV-menetjegyeket a rendszer PDF formátumban, e-mailben is elküldi az alkalmazásban megadott e-mail-címre. (A bérletváltáskor kapott visszaigazoló e-mail melléklete nem jogosít utazásra, a bérletek csak az alkalmazásban mutathatók be.)
Az alkalmazást használva internetkapcsolatra csak vásárláskor van szükség, a kifizetett és letöltött jegyek, bérletek adatkapcsolat nélkül is bemutathatók. Ellenőrzéskor az alkalmazás „Jegyeim” menüpontjából meg kell nyitni a jegyet vagy bérletet, a jegyellenőr a képernyőn megjelenő kódot beolvasva ellenőrzi az érvényességét. A sikeres kódolvasáshoz szükség lehet a képernyő fényerejének megnövelésére, mely az alkalmazásban lévő „zseblámpa” gombbal egyszerűen megtehető.

BKK MOBILJEGY MELLÉ IS VÁLTHATOK ELEKTRONIKUS HÉV-JEGYET, BÉRLETET?

Ha Budapestet is érintve utazik, a BKK egyes termékeit nemcsak papír alapon, de mobiljegyként is megválthatja. (A budapesti mobiljegyekről a BKK honlapján talál további információkat.) Természetesen a mobiljegyként váltott Budapest-bérlete mellé is válthat kiegészítő HÉV-jegyet vagy -bérletet. Ebben az esetben ellenőrzéskor mindkét terméket be kell mutatni.

MIÉRT NEM TUDOK JEGYET VAGY BÉRLETET VÁLTANI A H7-ES HÉV VONALRA A MÁV APP-BAN?

A MÁV alkalmazással jelenleg csak a HÉV-vonalak közigazgatási határon kívüli szakaszára lehet jegyet váltani. A H7-es HÉV teljes hosszában Budapest közigazgatási határán belül közlekedik, ezért az utazástervezés, a jegy- és bérletváltás ezen a vonalon nem lehetséges. A H7-es HÉV menetrendje – megállónként – az Állomásinformáció menüpontban elérhető, a vonatokról pedig a Vonatinformáció menüpontban kaphatnak tájékoztatást.