MÁV mobilalkalmazás

A MÁV mobilalkalmazással a HÉV-vonalak Budapesten kívüli szakaszára érvényes menetjegyek, 2020 februárjától pedig a H5-ös HÉV-en érvényes teljes árú bérlet is megváltható.

 

A könnyen, mobileszközön néhány lépéssel elérhető elektronikus jegyváltás népszerűsége töretlen, a kényelmes és gyors megoldást rengeteg utas megkedvelte. Az e-vonatjegy nem csak megkönnyíti, de meg is gyorsítja a jegyvásárlást: az új lehetőségnek köszönhetően csökkent a pénztárak és az automaták terheltsége.

 

HÉV menetjegyet a H5-ös, a H6-os, a H8-as és a H9-es HÉV közigazgatási határon kívüli szakaszára, teljes árú bérletet pedig a H5-ös HÉV közigazgatási határon kívüli szakaszára lehet váltani.

Az alkalmazás elérhető iOS-t (https://apple.co/2XoL0hH) és Androidot (https://bit.ly/1JMyYp2) futtató eszközökön.

A MÁV mobilalkalmazásban vásárolt HÉV jegyek felhasználási feltételei itt olvashatók.

Az alkalmazással kapcsolatos gyakori kérdéseket az alábbiakban foglaltuk össze:

A HÉV MELY SZAKASZÁRA VEHETÜNK JEGYET?

A HÉV vonalak teljes menetrendje rendelkezésre áll az alkalmazásban, kikereshető, hogy az adott megállóból mikor indul vagy érkezik vonat. A jegy- és bérletváltás azonban csak a Budapesten kívüli szakaszokra lehetséges. A főváros közigazgatási határán belül továbbra is budapesti jeggyel vagy bérlettel lehet utazni, melyeket a BKK értékesítési pontjain lehet megváltani. Az utazástervezés Budapest közigazgatási határán áthaladó utazás esetén is lehetséges – ehhez az utazás tervezésekor kedvezményként állítsa be az alábbiak egyikét: 

  • BKK bérlet
  • BKK vonal-, gyűjtő- vagy átszállójegy

PÉLDA: Szentendre-Békásmegyer viszonylatra lehet jegyet venni, Batthyány tér-Békásmegyer viszonylatra viszont nem lehet jegyet venni, az alkalmazás hibaüzenetet ad.

HOGY LEHET MEGNÉZNI A MENETRENDET, HOGY MIKOR INDUL A VONAT?

A HÉV menetrendje rendelkezésre áll az alkalmazásban, kikereshető, hogy az adott megállóból mikor indul vagy oda mikor érkezik vonat. Ez az információ a teljes vonal tekintetében elérhető, függetlenül attól, hogy a megálló a közigazgatási határon belül vagy kívül található. Ha Budapesten belüli megálló menetrendje érdekli Önt, akkor válassza a bal menüben található Állomásinformáció menüpontot. Közigazgatási határon áthaladó vagy közigazgatási határon kívüli utazás esetén az Útvonaltervezés funkció is megmutatja a menetrendi információt.

CSAK KIVÁLASZTOTT HÉV-RE ÉRVÉNYES A MENETJEGY? MEDDIG ÉRVÉNYES A MENETJEGY?

A vásárolt menetjegy egyszeri utazásra jogosít. Felhasználható az utazástervezésnél kiválasztott, vagy az adott napon később induló vonaton, legkésőbb másnap 3:00-ig – a HÉV menetjegy tehát nem vonathoz kötött, jóllehet a vásárlás a vonat kiválasztásával kezdődik. A menetjegy érvénytartama a kiválasztott vonatnak a kiválasztott megállóból történő menetrend szerinti indulási idejétől a következő naptári napon 3:00-ig tart. A menetjegy – annak érvénytartamán belül – a kiválasztott viszonylaton közlekedő bármelyik vonaton, egyszeri utazásra használható fel. 


PÉLDA: Az utas Szentendréről Pomázra kíván utazni. A választott napon a menetrend szerint 8:54-kor induló vonatra váltott jeggyel ugyanazon a napon bármelyik későbbi (tehát akár a 18:34-kor induló) vonattal is el lehet utazni Szentendréről Pomázra, de a jegy csak egy utazásra használható fel, és a választottnál korábban induló (pl. 8:34-es) HÉV-en nem jogosít utazásra.
 

KERÉKPÁRJEGY? ÉLŐÁLLAT SZÁLLÍTÁSA? VEHETÜNK JEGYET A KUTYÁNAK?

Az alkalmazással vásárolható termékek köre nem teljeskörű. A MÁV-HÉV járatain érvényes jegyek és bérletek teljes köre (ideértve különösen, de nem kizárólagosan az alkalmazásból nem elérhető termékeket, pl. kerékpár vagy élőállat-szállítás díja) a BKK értékesítési pontjain váltható meg. Ha az alkalmazás használata során utastípusként megjelöli a „Kerékpár” vagy az „Élőállat” utastípust is (és ezek pipával ki is vannak választva), akkor a rendszer nem ad ajánlatot, hibaüzenet jelenik meg. Mindez természetesen nem érinti a HÉV-en történő kerékpár vagy élőállat-szállítás szabályait, azokra továbbra is a MÁV-HÉV Személyszállítási Üzletszabályzatában foglaltak az irányadók, azonban a MÁV mobilalkalmazásban nem érhetők el.

MÁV-START-OS KEDVEZMÉNYEIM HASZNÁLHATÓK A HÉV-EN?

A MÁV-START hálózatán érvényes egyes kedvezmények a HÉV-en nem vehetők igénybe (pl. START Klub 50% kártya). Az alkalmazással kedvezményes jegyek is válthatók, de a MÁV alkalmazás a HÉV jegyek esetén csak a HÉV-en érvényes kedvezményeket veszi figyelembe.

HOL TALÁLOM MEG A HÉV-ES ÁLLOMÁSOKAT? HOGY LEHET MEGADNI, HOGY HOVÁ AKAROK UTAZNI?

A HÉV-megállókat az azok neve után álló „H” betű azonosítja. A megálló nevét el kell kezdeni beírni a keresőmezőbe, és több azonos nevű megálló esetén a „H”-val jelöltet kell kiválasztani (a kisbetű/nagybetű nem számít). A Budapesten belüli megállók esetén is a megálló nevét kell beírni, Budapest előtag nélkül.


PÉLDA: Filatorigát H, Békásmegyer H, Dunaharaszti külső H, Pomáz H, Aquincum H (nem azonos Aquincum MÁV-megállóhellyel), Gödöllő H (nem azonos Gödöllő MÁV-állomással) stb.

VÁGÁNYZÁR, KARBANTARTÁS ESETÉN IS LEHET JEGYET VENNI? PÓTLÓBUSZRA IS JÓ A MÁV MOBILALKALMAZÁSSAL VÁSÁROLT JEGY?

Előre tervezett HÉV-pótlás esetén a meghirdetett vágányzári menetrendtől eltérő információk jelenhetnek meg az alkalmazásban, mely a menetjegy érvényességét nem befolyásolja; a jegy a pótlóbuszon is érvényes. A menetrendi eltérések és a vonat megállási rendjétől esetlegesen eltérő pótlóbusz-közlekedés miatt azonban kérjük, kísérjék figyelemmel tájékoztatóinkat

LEHET-E AJÁNLATOT KÉRNI A MÁV-START ÉS A MÁV-HÉV HÁLÓZATÁT IS IGÉNYBE VEVŐ UTAZÁSRA?

Az alkalmazás a MÁV-START és a MÁV-HÉV hálózatát is érintő utazást jelenleg nem tud tervezni, ezeket az utazásokat külön-külön kell megtervezni a két vasúttársaság hálózatára.

MILYEN BÉRLETET LEHET VÁSÁROLNI AZ ALKALMAZÁSSAL?

Jelenleg a H5-ös HÉV Budapesten kívüli szakaszára lehet teljes árú bérletet váltani, azonban terveink szerint a szolgáltatást ki fogjuk terjeszteni a H6-os, a H8-as és a H9-es HÉV-re is. Felhívjuk figyelmüket, hogy az alkalmazással jelenleg csak teljes árú bérlet váltható, a megadott kedvezmények nem kerülnek figyelembe vételre. A bérletek az érvényességi idő kezdetét megelőzően az alkalmazással, az általános szabályok szerint válthatók vissza. Kérjük, kövesse figyelemmel a MÁV-HÉV honlapját és Facebook oldalát, ahol további információkkal állunk rendelkezésére.

MIÉRT NEM TUDOK JEGYET VAGY BÉRLETET VÁLTANI A H7-ES HÉV VONALRA A MÁV APP-BAN?

A MÁV alkalmazással jelenleg csak a HÉV-vonalak közigazgatási határon kívüli szakaszára lehet jegyet váltani. A H7-es HÉV teljes hosszában Budapest közigazgatási határán belül közlekedik, ezért az utazástervezés, a jegy- és bérletváltás ezen a vonalon nem lehetséges. A H7-es HÉV menetrendje – megállónként – az Állomásinformáció menüpontban elérhető, a vonatokról pedig a Vonatinformáció menüpontban kaphatnak tájékoztatást.