Gyakori kérdések és válaszok

Milyen jegy- és bérlettípusok vannak? Hol vásárolhatok? Meddig érvényesek a jegyek, bérletek? Mikor kell kiegészítő jegyet vásárolnom?

A HÉV-vonalakon Budapest közigazgatási határán belül a BKK Budapesti Közlekedési Központ Zrt. (BKK) jegyei és bérletei érvényesek, míg a közigazgatási határon kívül a MÁV-HÉV Zrt. díjszabásában szereplő jegyekkel és bérletekkel lehet utazni. Budapest közigazgatási határát az alábbi megállók jelentik:

 • H5: Békásmegyer
 • H6: Millenniumtelep
 • H8: Ilonatelep
 • H9: Szabadságtelep

A H7-es HÉV teljes hossza a Budapesten belül fekszik.

Kivételek:

 • A H8-as HÉV Budapest közigazgatási határán belüli megállói és Kistarcsa, kórház közötti utazás esetén a BKK jegyei és bérletei érvényesek (ehhez a jegyeket vagy bérleteket elővételben kell megváltani).
 • A H8-as és a H9-es HÉV-ek közötti – Cinkotán történő – átszállás esetén, amennyiben az induló és célállomás közül legalább az egyik Budapest közigazgatási határán kívül esik, a díjszabás szerinti budapesti viteldíjat csak egyszer kell megfizetni.
 • Az éves összvonalas Budapest-bérlet valamennyi HÉV-vonal teljes hosszán érvényes

A jegyek a BKK értékesítési pontjain (ügyfélközpont, pénztár, jegy- és bérletkiadó automaták), a MÁV START Zrt. és a GYSEV Zrt. jegypénztáraiban, továbbá a MÁV alkalmazással, illetve az új Elvirán keresztül is megválthatók elővételben. HÉV-ek közigazgatási határon kívüli szakaszaira a MÁV mobilalkalmazással is lehet jegyet venni, melyről további információt, használati leírást itt talál.
 

 

Milyen feltételekkel szállíthatok poggyászt?

Egy utas legfeljebb 2 db 40x50x80 cm-t, vagy 2 db 20x20x200 cm-t meg nem haladó kézipoggyászt vagy 1 db kézipoggyászon felül egy szánkót, egy pár sílécet, egy köteg becsomagolt facsemetét (40x40x200 cm befoglaló méretig), egy babakocsit, egy kerekes széket, egy kisméretű kerékpárt, egy összecsukott kerékpárt, egy monociklit (legfeljebb 70x120x140 cm befoglaló méretig) szállíthat díjtalanul. A fogyatékossággal élő személy kerekesszéke és egyéb mozgást segítő eszköze díjmentesen szállítható.


A felsoroltaknál nagyobb méretű, de legfeljebb 1 db 100x100x200 cm méretet meg nem haladó poggyász a kocsik piktogrammal megjelölt peronján szállítható díjfizetés ellenében. A viteldíj mértéke vonal- vagy gyűjtőjegy árával azonos. Nem szállítható olyan kézipoggyász, amely a fenti feltételeknek ugyan megfelel, de tömege a 30 kg-ot meghaladja.

Milyen feltételekkel szállíthatok élő állatot?

Élőállat kézipoggyásznál nem nagyobb méretű hordóeszközben díjmentesen szállítható. A járműre felszállni egyszerre csak egy tiszta szájkosarat viselő és pórázon vezetett kutyával lehet díjfizetés ellenében. A HÉV vonalainak teljes hosszán a kutya szállításának díja megegyezik a teljes árú menetjegy díjával, de legfeljebb egy vonaljegy árával a BKK Díjszabása szerint. A rendőrségi és a megkülönböztetett jelzéssel megjelölt segítő kutya szállítása díjtalan.

Mit jelent az elővételi jegyvásárlás?

A HÉV-re a közigazgatási határon kívüli megállókban csak előre megváltott jeggyel vagy bérlettel szabad felszállni. Kivételt képeznek ez alól a Budapest közigazgatási határán kívüli megállóban felszálló utasok, ha ott menetjegykiadás (pénztár, szerződött jegykiadó partner, menetjegykiadó automata, vagy a peronon szolgálatot teljesítő jegyellenőr útján) nincs. A jeggyel vagy bérlettel nem rendelkező utasoknak a viteldíjon felül pótdíjat is kell fizetniük.


Budapesten belülről közigazgatási határon kívülre történő utazás esetén továbbra is lehetséges a vonaton pótdíj nélküli megváltása a kiegészítő jegynek, ha az utas rendelkezik a budapesti szakaszra érvényes jeggyel vagy bérlettel, azonban közigazgatási határon kívülről Budapestre utazva a vonatra csak előre megváltott kiegészítő jeggyel lehet felszállni.

Mi a teendő, ha nincs pénztár vagy automata a felszállás helyszínén?

Azoknál a közigazgatási határon kívüli megállóknál történő felszállás esetén, ahol nincs pénztár vagy jegyautomata, továbbra is a vonaton lehet megváltani a kiegészítő jegyet, pótdíj fizetése nélkül. A HÉV közigazgatási határon kívüli szakaszaira a MÁV mobilalkalmazással is lehet elővételben jegyet váltani.
A Budapesten belüli szakaszon bármely megállóban történő felszállás esetén érvényes budapesti jeggyel vagy bérlettel kell rendelkezni.

Mi történik akkor, ha indulás előtt nincs idő a jegy vásárlására?

Ebben az esetben sem szabad felszállni a vonatra jegy vagy bérlet nélkül, az ellenőrök pótdíjat szabnak ki ezek hiánya esetén. A pótdíjazás elkerülése érdekében javasoljuk a kiegészítő jegy korábban történő megvásárlását, illetve a MÁV mobilalkalmazással történő jegyváltást. A kiegészítő jegyet nem kizárólag a felszállás helyén és napján lehet megváltani: a BKK-automaták bármelyikéből az összes HÉV-vonalra érvényes jegytípus megváltható.

Hol lehetséges elővételben megváltani a jegyet?

Jegyét elővételben a BKK jegy- és bérletpénztáraiban, Ügyfélközpontjaiban, jegy- és bérletkiadó automatáiból, a MÁV-START Zrtés a GYSEV Zrt. jegypénztáraiban, a MÁV mobilalkalmazással, illetve az új Elvirán keresztül tudja megváltani. Az Önhöz legközelebbi értékesítési pontot a bkk.hu/pontkereso oldalon találja meg. A legforgalmasabb HÉV-állomásokon túl már számos megállóhelyen is üzemel BKK-automata, amelyeknél készpénzzel, illetve bankkártyával is fizethet.

Hogyan lehet az automatából jegyet vásárolni?

Az automata használatát és a legfontosabb tudnivalókat a bkk.hu/automata oldal ismerteti. A HÉV-jegyeket és -bérleteket az automata kezdőoldaláról a „HÉV és egyéb jegyek és bérletek” menüpontból érheti el.

Mi történik, ha az automata meghibásodása miatt nem lehetséges jegyet vásárolni?

Amennyiben a megállóban található automaták egyike sem működik (vagy működik, de a készpénzes vagy bankkártyás fizetés nem lehetséges), akkor a vonatra pótdíjazás nélkül fel lehet szállni. A vonaton az ellenőr központi rendszeren keresztül ellenőrzi az automata állapotát, és amennyiben a hiba a vásárlási szándék időpontjában valóban fennállt, a jegyváltás a fedélzeten pótdíjazás nélkül lehetséges.
Amennyiben a BKK-automata használata során hibát észlel, kérjük, jelezze azt a +36 1 3 255 255 telefonszámon, az automata azonosítójának megadásával (az azonosító az automata képernyője feletti részen olvasható).

Mekkora a pótdíj mértéke?

A pótdíj mértéke megegyezik a BKK járatain alkalmazott pótdíj összegével: a helyszínen vagy a pótdíjazást követően 2 munkanapon belül megfizetve 12 000 Ft, a pótdíjazást követően 30 napon belül megfizetve 25 000 Ft, a pótdíjazást követően 30 napon túli fizetés esetén 50 000 Ft.
A pótdíjazásról bővebb információt a BKK honlapján (bkk.hu/jegyek-es-berletek/potdij) olvashat.

Mi a teendőm, ha elvesztettem valamit a HÉV-en?

A MÁV-HÉV Zrt. járművein és az utasok rendelkezésére álló létesítményeiben – utasvárókban, peronokon, állomásokon stb. – talált tárgyakat a MÁV-HÉV Zrt. és a BKV Zrt. közötti megállapodás alapján a BKV Zrt. kezeli. Az elveszett tárgyak iránt érdeklődhet a BKV Zrt. Talált Tárgyak Kezelőségén személyesen a 1072 Budapest, Akácfa utca 18. szám alatt, telefonon: +36 1 3-255-255-ös telefonszámon, valamint e-mailben a talalttargy@bkv.hu e-mail címen.

Hova küldhetem el az észrevételemet/panaszomat/tapasztalatomat?

A MÁV-HÉV Zrt. szolgáltatásaival kapcsolatos észrevételeit, kérdéseit a mav-hev@mav-hev.hu címre küldheti meg. Kifogásait, panaszait a BKK Ügyfélszolgálat elérhetőségein jelezheti.(https://bkk.hu/kapcsolat/).

Igazolást hol kérhetek, ha késett a HÉV?

A BKK Ügyfélszolgálatán tud késésről igazolást kérni. (https://bkk.hu/kapcsolat/).

Mit tehetek, ha megbüntettek a HÉV-en?

Büntetésekről, pótbefizetésekről információt a BKK weboldalán talál. (bkk.hu/jegyek-es-berletek/potdij)

Csoportos utazásra van-e lehetőség?

Természetesen van, az ezzel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat itt gyűjtöttük össze.
Csoportos utazással kapcsolatos további kérdéseit a csoportosutazas@mav-hev.hu e-mail-címre küldheti.

Szabad dohányozni a HÉV-en vagy a megállókban?

Nem, a szerelvényeken és az utasforgalom részére megnyitott területeken tilos a dohányzás, ide értve az elektromos cigaretta és egyéb, dohányzást imitáló eszközök (hevítőrudas készülék, vape stb.) használatát is.

Közlekedési társaságnál dolgozom és szabadjegyem, utazási igazolványom van. A HÉV-en is utazhatok vele?
 • A BKV Zrt. által kiállított „U” jelű utazási igazolvánnyal a HÉV-vonalak teljes hosszán utazhat.
 • MÁV-START Vasúti Utazási Igazolvánnyal a HÉV-vonalak teljes szakaszán díjmentesen utazhat.
 • A Volánbusz Zrt. Pest megyei és országos érvényességű szabadjegyei és személyzeti jegyei a HÉV-vonalak budapesti szakaszaira érvényesek, a fővároson kívüli szakaszokra HÉV-menetjegyet vagy -bérletet kell váltani.
 • Egyes társaságok éves összvonalas Budapest-bérletet biztosítanak munkatársaik számára, ezzel a HÉV-vonalak teljes hosszán lehet utazni.
Olyan szabadjegyem van, mellyel számos magyarországi vasútvonalon külön jegyváltás nélkül utazhatok. A HÉV-en is utazhatok vele?

A vasúttársaságok munkavállalói és családtagjaik számára igényelhető igazolványok és szabadjegyek (FIP igazolvány, FIP szolgálati vagy magáncélú szabadjegy, OSzZsD szolgálati vagy magáncélú szabadjegy) a HÉV-vonalakon sem kedvezményes, sem díjmentes utazásra nem használhatók. A HÉV-vonalakon Interrail bérlettel sem lehet utazni.

Hol kaphatok további információt az ország- és vármegyebérletekről?

Az ország- és vármegyebérletről minden információt megtudhatunk a www.ujtarifa.hu oldalon.