MÁV mobilalkalmazás

2019. június 6-tól a MÁV mobilalkalmazással kiegészítő HÉV-menetjegy váltható a HÉV Budapesten kívüli szakaszára, 2020. februártól pedig a teljes árú bérlet is elérhető. Az alkalmazással teljes üzemben 2018. június óta lehetséges a vonatjegy vásárlása is a MÁV-START és a GySEV belföldi hálózatára.

 

A könnyen, mobileszközön néhány kattintással elérhető elektronikus jegyváltás népszerűsége egyre növekszik, a kényelmes, gyors megoldást megkedvelték az utasok. Az alkalmazással vásárolt e-vonatjegy nem csak megkönnyíti, de meg is gyorsítja a jegyvásárlást, ennek a jegyváltási lehetőségnek a növekedésével csökken a pénztárak terheltsége és a pénztárak előtti sorban állás. Az alkalmazást 238 ezer Android, illetve mintegy 27 ezer iOS készülékre töltötték le. A regisztrált felhasználók száma május végéig mintegy 120 ezer fő. Az online vásárolt jegyek negyedét a MÁV mobilalkalmazásban veszik meg az utasok a MÁV-START és a GySEV esetében.

 

Először tesztjelleggel, a H5-ös (szentendrei) vonalon is lehetett utazni online vásárolt kiegészítő HÉV menetjeggyel, de az alkalmazást  azóta a H8, H9-es vonalakra is kiterjesztettük, novembertől pedig várhatóan a H6-os vonalra is elérhető a jegyvásárlási lehetőség. Az új lehetőség először csak a vonal Budapest közigazgatási határán kívüli szakaszán lesz elérhető. 

Az alkalmazás elérhető iOS-t (https://apple.co/2XoL0hH) és Androidot (https://bit.ly/1JMyYp2) futtató eszközökön.

A MÁV mobilalkalmazásban vásárolt HÉV jegyek felhasználási feltételei itt olvashatók.

Az alkalmazással kapcsolatos gyakori kérdéseket az alábbiakban foglaltuk össze:

A HÉV MELY SZAKASZÁRA VEHETÜNK JEGYET?

A szolgáltatás a HÉV Budapest közigazgatási határán kívüli szakaszaira érhető el. Budapest közigazgatási határát átlépő HÉV vonalak teljes menetrendje rendelkezésre áll az alkalmazásban, kikereshető, hogy az adott megállóból mikor indul vagy érkezik vonat. A jegyváltás és bérletváltás azonban csak a Budapesten kívüli szakaszra lehetséges. Budapest közigazgatási határán belül továbbra is érvényes BKK jeggyel vagy bérlettel tud utazni, melyek megváltása a BKK értékesítési pontjain történhet. Utazástervezés Budapest közigazgatási határán áthaladó utazás esetén is lehetséges, ehhez az utazás tervezésekor kedvezményként állítsa be az alábbiak egyikét: 

- BKK bérlet
- BKK vonal-, gyűjtő-, vagy átszállójegy, stb.

PÉLDA: Szentendre-Békásmegyer viszonylatra lehet jegyet venni. Batthyány tér-Békásmegyer viszonylatra nem lehet jegyet venni, az alkalmazás hibaüzenetet ad.

HOGY LEHET MEGNÉZNI A MENETRENDET, HOGY MIKOR INDUL A VONAT?

A HÉV menetrendje rendelkezésre áll az alkalmazásban, kikereshető, hogy az adott megállóból mikor indul vagy érkezik vonat. Ez az információ a teljes vonal tekintetében elérhető, mindegy, hogy az állomás a közigazgatási határon belül vagy kívül található. Ha Budapesten belüli állomás menetrendje érdekli Önt, akkor válassza a bal menüben található Állomásinformáció menüpontot. Közigazgatási határon áthaladó vagy közigazgatási határon kívüli utazás esetén az Útvonaltervezés funkció is megmutatja a menetrendi információt.

CSAK KIVÁLASZTOTT HÉV-RE ÉRVÉNYES A MENETJEGY? MEDDIG ÉRVÉNYES A MENETJEGY?

A vásárolt menetjegy egyszeri utazásra jogosít. Felhasználható az utazástervezésnél kiválasztott, vagy az adott napon később induló HÉV járatokon, legkésőbb másnap 3:00-ig, azaz a HÉV menetjegy nem vonathoz kötött menetjegy (ellentétben a többi, MÁV mobilalkalmazásban vásárolt jeggyel!), bár a vásárlás vonatválasztással indul. A menetjegy érvénytartama a kiválasztott vonatnak a kiválasztott megállóból történő menetrend szerinti indulási idejétől a következő naptári napon 03:00-ig tart. A menetjegy – annak érvénytartamán belül – a kiválasztott viszonylaton közlekedő bármelyik vonaton, egyszeri utazás megkezdésre használható fel. 

PÉLDA: Az utas Szentendréről Pomázra kíván utazni. Az adott napon a menetrend szerint 8:52-kor induló HÉV-re váltott jeggyel ugyanaznap bármelyik későbbi (tehát az akár 18:25-kor induló) HÉV vonattal is el lehet utazni Szentendréről Pomázra, de a jegy csak egy utazásra használható fel. Figyelem! A 8:52-es HÉV-re vett jeggyel a korábbi, pl. 8:32-es HÉV-re nem lehet felszállni, a menetjegy érvénytelen!
 

KERÉKPÁRJEGY? ÉLŐÁLLAT SZÁLLÍTÁSA? VEHETÜNK JEGYET A KUTYÁNAK?

Az alkalmazással vásárolható termékek köre nem teljeskörű. A MÁV-HÉV-re érvényes jegyek, bérletek teljes köre (ideértve különösen, de nem kizárólagosan az alkalmazásból nem elérhető termékeket (pl. kerékpár, élő állat viteldíja) a BKK értékesítési pontjain váltható meg. Ha az alkalmazás használata során utastípusként megjelöli, akár másik utas mellett a „Kerékpár utastípust” vagy az „Élő állat” utastípust (és ezek pipával ki is vannak választva), akkor a rendszer nem ad ajánlatot, hibaüzenet jelenik meg. Mindez természetesen nem érinti a HÉV-en történő kerékpár vagy élőállat/kutya szállítás szabályait, azokra továbbra is a Személyszállítási Üzletszabályzatban foglaltak az irányadók, azonban a MÁV mobilalkalmazásban pl. a kerékpár szállítás vonatszolgáltatás nincs feltüntetve, mivel a vonatkozó jegy a rendszerből jogi okok miatt jelenleg nem elérhető. 

START-OS, MÁV-OS KEDVEZMÉNYEIM HASZNÁLHATÓK A HÉV-EN?

Az alkalmazásból kedvezményes jegyek is vásárolhatók, de a MÁV-HÉV esetében alkalmazott kedvezmények és feltételei eltérhetnek a MÁV-START hálózatán alkalmazottaktól. A kedvezményekről részletesen a MÁV-HÉV Zrt. Díjszabásában olvashat. A MÁV rendszer úgy van beállítva, hogy a HÉV jegyek esetén csak a HÉV kedvezményeket veszi figyelembe, valamint a HÉV Díjszabásban illetve a vonatkozó jogszabályban előírtak az irányadók. 

PÉLDA: A „START Klub 50% kártya” kedvezményt kiválasztva a MÁV-HÉV vasútvonalain nem ad kedvezményt az alkalmazás, csak a MÁV-START hálózatán.

HOL TALÁLOM MEG A HÉV-ES ÁLLOMÁSOKAT? HOGY LEHET MEGADNI, HOGY HOVÁ AKAROK UTAZNI?

A HÉV-es állomásokat az állomásnév után beírt „H” betű teszi egyértelművé. Az állomás nevét el kell kezdeni beírni a keresőmezőbe, és több azonos nevű állomás esetén a „H”-val jelöltet választani. (A kisbetű/nagybetű nem számít.) A Budapesten belüli állomások esetén is az állomás nevét kell beírni, Budapestet megadva hibaüzenetet ad az alkalmazás.

PÉLDA: Filatorigát H, Békásmegyer H, Dunaharaszti külső H, Pomáz H, Aquincum H (nem azonos Aquincum MÁV megállóhellyel), Gödöllő H (nem azonos Gödöllő MÁV állomással) stb.

VÁGÁNYZÁR, KARBANTARTÁS ESETÉN IS LEHET JEGYET VENNI? PÓTLÓBUSZRA IS JÓ A MÁV MOBILALKALMAZÁSSAL VÁSÁROLT JEGY?

Tervezett autóbuszos HÉV-pótlás esetén a meghirdetett vágányzári menetrendtől eltérő információk jelenhetnek meg az alkalmazásban, mely a menetjegy érvényességét nem befolyásolja; a jegy a pótlóbuszon is érvényes. A menetrendi eltérések és a vonat megállási rendjétől esetlegesen eltérő pótlóbusz-közlekedés miatt azonban javasoljuk, hogy a vágányzári hirdetményekből is tájékozódjanak.

LEHET-E AJÁNLATOT KÉRNI A MÁV-START ÉS A MÁV-HÉV HÁLÓZATÁT IS IGÉNYBE VEVŐ UTAZÁSRA?

Nem, viszont az átszállás természetesen lehetséges, de legalább két külön jegyet kell venni: egyet a MÁV-HÉV-es, egyet pedig a MÁV-START-os szakaszra.

MILYEN BÉRLETET LEHET VÁSÁROLNI AZ ALKALMAZÁSSAL?

Elsőként a H5-ös vonal Budapesten kívüli szakaszára lehet megvásárolni a teljes árú bérleteket, azonban terveink szerint szolgáltatást a közeljövőben a H6-os és a H8/H9-es vonalra, valamint további bérlettípusokra is kiterjesztjük. Felhívjuk figyelmüket, hogy az alkalmazásban jelenleg csak a teljes árú bérlet vásárolható meg, a különböző kedvezmények bérlet esetén nem kerülnek figyelembe vételre! A bérletek az érvényességi idő kezdetét megelőzően az alkalmazáson keresztül, az általános szabályok szerint válthatók vissza. Kérjük, figyelje a MÁV-HÉV honlapját és Facebook oldalát, ahol további információkkal állunk rendelkezésére!

MIÉRT NEM TUDOK JEGYET VAGY BÉRLETET VÁLTANI A H7-ES HÉV VONALRA A MÁV APP-BAN?

A MÁV app-ból csak a HÉV vonalak Budapest közigazgatási határán kívül eső szakaszaira lehetséges a jegyvásárlás. A H7-es HÉV vonal teljes hosszában Budapest közigazgatási határán belül fut, ezért nem lehet rá a MÁV app-ból jegyet venni. A H7-es HÉV menetrendje állomásonként az Állomásinformáció menüpontban megtekinthető, a vonatokról pedig a Vonatinformáció menüpontban kaphatunk tájékoztatást. A többi HÉV vonalhoz hasonlóan, a H7-es HÉV esetében is működik a járműkövetésen alapuló valós idejű térképes megjelenítés, amely a Térkép menüpont kiválasztásával érhető el.