Egyre többen választják az online megoldásokat, váltják meg HÉV-jegyüket, -bérletüket elektronikusan, ezért különösen fontos feladatunk, hogy még kényelmesebbé tegyük a jegyváltást utasaink számára. 2022 szeptemberétől egyszerűsödnek és bővülnek az elektronikus jegyváltási lehetőségek, illetve már MÁV-START pénztárainál és automatáinál megválthatók a HÉV-menetjegyek.

Mostantól még több módon és egyszerűbben lehet jegyet, bérletet váltani a HÉV-re

2022.09.06 09:00

A MÁV-Volán-csoport kiemelt stratégiai célja a városi, regionális és helyközi közösségi közlekedés fejlesztése, a szolgáltatások összekapcsolása. A MÁV-START és a MÁV-HÉV elkötelezett a közös értékesítési ajánlatok kibővítése iránt, melynek célja egy településeken és szolgáltatásokon átívelő, 21. századi közösségi közlekedési platform létrehozása. A fejlesztésekkel a főváros agglomerációjában élők napi utazásait, valamint a távolabbról a fővárosba és környékére utazók jegyváltását egyaránt igyekszünk megkönnyíteni.

Már a MÁV-START online jegyértékesítési rendszerében, azaz az új Elvirán is válthatók HÉV-menetjegyek

Sokan emlékezhetnek még rá, amikor 2019 júniusában elindult a MÁV mobilalkalmazásban a HÉV-menetjegyek értékesítésének próbaüzeme. A folyamatos fejlesztések eredményeként a tavalyi év végétől a kedvelt mobilalkalmazással már az összes, a fővárost elhagyó HÉV-vonal Budapesten kívüli szakaszaira lehet a jegyek mellett bérletet is váltani. 

A HÉV-jegyek elektronikus értékesítésének fejlődése most új mérföldkőhöz érkezett: 2022 szeptemberétől a MÁV mobilalkalmazás mellett a MÁV-START internetes jegyértékesítési rendszerében, azaz az új Elvirán is lehet menetjegyet váltani a HÉV-vonalak Budapesten kívüli szakaszaira. A jegyváltás így az alkalmi utasok számára is még egyszerűbbé válik, hiszen alkalmazás telepítése nélkül, akár egy e-mail-cím és az utasok adatainak megadása után, bankkártyás fizetéssel lehet menetjegyet váltani. A HÉV állomásai és megállói a rendszerben a már megszokott elnevezésekkel, a név mellé írt H betűvel (pl. Kerepes H) választhatók ki, a vonatok közlekedéséről pedig itt is elérhetők a valós idejű információk.

HÉV-menetjegyek és -bérletek már a MÁV-START pénztárainál és automatáinál is válthatók

A MÁV-START a folyamatosan bővíti a vasúti pénztáraknál és jegykiadó automatáknál országszerte kapható termékek körét. Az alkalmi utasok vonatjegyük mellé már a helyi közlekedés járataira is válthatnak napijegyet, ha a fővárosba, vagy más nagyvárosokba, például Székesfehérvárra utaznak, de a pénztáraknál a kisebb távolságokra szóló Volánbusz-jegyeket is megválthatják. A kirándulók által kedvelt, több szolgáltató járataira érvényes napijegyek, így a HÉV-en is használható Dunakanyar napijegy szintén már a MÁV-START összes pénztáránál és automatájánál megváltható.

2022 szeptemberétől a HÉV-vonalak fővároson kívüli szakaszaira is lehet a MÁV-START pénztárainál és automatáinál jegyet váltani, így azon utasaink, akik a személyes, vagy az automatánál történő vásárlást részesítik előnyben és hosszabb utazásuk során HÉV-et is használnának, már egy helyen, más jegyekkel együtt megválthatják a HÉV-menetjegyeket is.

A fővárosban és környékén sokan váltják meg Budapest-bérletüket a MÁV-START pénztárainál és automatáinál, ahol mostantól a HÉV-bérletek is megválthatók.

Közös termékekkel, egyszerűbben utazhatnak a MÁV-HÉV és a MÁV-START vonatai között Gödöllőn átszálló utasok

Korábban azoknak az utasoknak, akik útjuk során a MÁV-START és a MÁV-HÉV járatait is igénybe vették, egyszeri és rendszeres utazáshoz is külön jegyet vagy bérletet kellett váltaniuk a két szolgáltatónál.
Mivel már mindkét szolgáltató jegyei és bérletei elérhetők a közös jegyértékesítési rendszerben, a szolgáltatások egyszerűen összekapcsolhatók, ezzel egyszerűbbé válik az utazástervezés, valamint a jegy- és bérletváltás utasaink számára. 2022 szeptemberétől valamennyi olyan utazáshoz, amely során a HÉV és az országos vasúthalózat között Gödöllőn kell átszállni, közös jegyet lehet váltani a MÁV mobilalkalmazással és az új Elvirán. (A HÉV fővárosi szakaszára változatlanul külön kell jegyet váltani.) Mostantól tehát egyetlen jeggyel lehet például Kerepesről Miskolcra, vagy épp Hatvanból Kistarcsára utazni. 

A MÁV mobilalkalmazással az ilyen utazásokhoz közös, HÉV-re és vonatra egyaránt érvényes bérletek is válthatók. Így a naponta átszállással munkába és hazajáró utasaink számára a bérletváltás, munkáltatóik számára pedig az elszámolás is egyszerűbb lesz, hiszen ehhez akár egyetlen elektronikus számla és bizonylat is elegendő lehet.

Már kutyajegy és kerékpárjegy is váltható a HÉV-re a közös jegyértékesítési rendszerben

Eddig – főként szabályozási sajátosságok miatt – nem lehetett a MÁV mobilalkalmazással a HÉV-re kerékpárjegyet váltani, és kutya szállításához is máshogyan kellett jegyet váltani. 2022 szeptemberétől az eddigi jegyfajták mellett a HÉV-vonalak fővároson kívüli szakaszaira egységes, 350 forintos áron kutyajegyet és kerékpárjegyet is lehet váltani. Ehhez csupán a MÁV mobilalkalmazásban, az internetes jegyértékesítési rendszerben, illetve az automatáknál megszokott módon elegendő utasként kerékpárt, kutyát hozzáadni az utazáshoz.
 

Fejlesztéseinkkel a továbbiakban is igyekszünk minél egyszerűbbé tenni a jegy- és bérletváltást utasaink számára.