Vármegye- és országbérlet

Vármegye- és országbérlet


2023. május 1-jétől minden eddiginél kedvezőbb bérletrendszer használatával egy teljes vármegyét, sőt akár az egész országot be lehet utazni a MÁV-START, a Volánbusz, a MÁV-HÉV vagy a GYSEV járatainak igénybevételével. A Magyarország Kormánya, valamint az Építési és Közlekedési Minisztérium támogatásával és közreműködésével létrejövő új vármegye- és országbérlet-konstrukció révén az elmúlt három évtized legjelentősebb díjszabási fejlesztését hajtják végre a hazai helyközi közösségi szolgáltatók.

Vármegyebérlet az ország bármely vármegyéjére váltható, és a vármegye területén a kijelölt járatokon érvényes. Országbérlettel – a kijelölt járatokon – Magyarország teljes közigazgatási területén lehet utazni. A vármegye- és országbérletek a HÉV-bérletekhez és a havi Budapest-bérletekhez hasonlóan tetszőleges kezdőnappal válthatók.

A bérletek használatával kapcsolatban minden részlet és gyakorlati tudnivaló megtalálható az alábbi weboldalon:

orszagberlet.hu

A MÁV-HÉV járatain Pest vármegyebérlettel, valamint országbérlettel lehet utazni az alábbi szakaszokon:

 • H5: Békásmegyer – Szentendre
 • H6: Millenniumtelep – Ráckeve
 • H8: Ilonatelep – Gödöllő
 • H9: Szabadságtelep – Csömör

HÉV-vel Budapestre vagy Budapestről történő utazás esetén a fővárosi szakaszra külön jeggyel vagy bérlettel kell rendelkezni, a Pest vármegyebérletek és az országbérletek csak a közigazgatási határtól/határig érvényesek.

A H7-es HÉV-vonalon Pest vármegyebérlettel és országbérlettel nem lehet utazni.

A Pest vármegyebérletek és az országbérletek részletes felhasználási feltételei, valamint az adatkezelésről szóló tájékoztató az oldal alján találhatók.

A vármegye- és országbérlet a HÉV-vel utazók számára is számos előnyt és új lehetőségeket tartogat, melyek közül csak néhányat emelünk ki:

 • Ha az agglomerációban él és csak kisebb távolságra utazik rendszeresen (pl. Tahitótfalu – Szentendre, Szada – Gödöllő, Makád – Ráckeve), de időnként Budapestre is el kell utaznia, eddig a fővárosba való eljutáshoz külön jegyeket kellett váltania. Pest vármegyebérlettel vagy országbérlettel a szokásos utazási útvonala mellett a fővárost is külön jegy váltása nélkül érheti el, és a városon belüli közlekedésre is használhat bizonyos járatokat. A jegy-, illetve bérletváltással ezentúl csak havonta egyszer kell törődnie, kiadásai pedig akár csökkenhetnek is a korábbiakhoz képest.
 • Ha a lakóhelye több szolgáltató járataival, például HÉV-vel és regionális buszjáratokkal is elérhető, de korábban ezek közül csak egy járatot és útvonalat használt (mivel erre váltott bérletet), számos új lehetőség nyílik a napi utazásaihoz. Például:
  • Budapest – Csömör: Pest vármegyebérlettel és országbérlettel a HÉV* és a regionális buszjáratok is használhatók.
  • Budapest – Galga mente (pl. Bag, Aszód, Hévízgyörk, Galgahévíz, Tura, Gödöllő, Szada, Valkó Vácszentlászló, Zsámbok): Pest vármegyebérlettel és országbérlettel szabadon használhatók a regionális autóbuszok, a HÉV*, valamint a MÁV-START elővárosi vonatai. Gödöllő térségéből utazva szabadon választhat közlekedési eszközt attól függően, hogy fővárosi úti célja melyik járat útvonalához esik közelebb. Akár utazhat hétköznap autóbusszal Újpestre, hétvégén pedig vonattal a belvárosba, egyik úthoz sem kell külön jegyet váltania, és a visszaúton is bármelyik közlekedési eszközt használhatja.
  • Budapest – Pilis térsége (pl. Pomáz, Pilisszentkereszt, Pilisszentlászló, Dömörkapu, Szentendre, Csobánka): Pest vármegyebérlettel és országbérlettel szabadon választhat a regionális autóbuszok és a HÉV* között úti céljának megfelelően, utazásait pedig vasúti járatokkal (pl. esztergomi vagy aquincumi átszállással) is kombinálhatja.
  • Budapest – Csepel-sziget, Kis-Duna mente (pl. Szigetszentmiklós, Tököl, Szigethalom, Szigetcsép, Szigetújfalu, Szigetszentmárton, Ráckeve): Pest vármegyebérlettel és országbérlettel szabadon választhat a regionális autóbuszok és a HÉV* között úti céljának megfelelően. Ha épp kedvezőbb, utazása közben válthat is közöttük (pl. szigethalmi, szigetszentmiklósi vagy dunaharaszti átszállással), oda- és visszaúton különböző útvonalon is utazhat.
 • Ha napi utazásaihoz eddig több szolgáltató járatait (pl. HÉV-et és autóbuszt) is használta, emiatt több bérletet kellett váltania és akár havonta többször is sorba kellett állnia. Pest vármegyebérlettel vagy országbérlettel ez a továbbiakban nem fordul elő, és valószínűleg a kiadásai is csökkennek.
 • Ha eddig a HÉV-vonalak környékén 5 km-nél magasabb távolságra váltott helyközi bérletet, kiadásai szinte biztosan csökkennek. Millenniumtelep – Ráckeve viszonylatra a HÉV-bérlet ára 21 400 Ft, a Pest vármegyebérlet ára ennek az összegnek a felénél is kevesebb. De kisebb távolságok esetén is jobban megéri Pest vármegyebérletet váltani 9 450 Ft-ért, például a 9 580 Ft-os Békásmegyer – Pomáz, vagy 11 900 Ft-os Békásmegyer – Szentendre bérlet helyett. Vármegyebérletet váltani tehát akkor is érdemes lehet, ha az adott útvonalon csak egy szolgáltató közlekedik, vagy nem kíván utazási szokásain változtatni.
 • A vármegye- és országbérletek nem csak munkába vagy iskolába járáshoz használhatók. A HÉV-vonalak környékén is számos kirándulóhely várja a kikapcsolódni vágyókat. Ezek nagy része akár a napi utazásokhoz használt Pest vármegyebérlettel is elérhető, a kirándulás így nem jár külön útiköltséggel.

*: Kérjük, ne feledje: Pest vármegyebérlettel és országbérlettel a HÉV-vonalak csak a fent felsorolt szakaszokon használhatók. Ha viszont Pest vármegye- vagy országbérlete mellé Budapest-bérletet (vagy alkalmi fővárosi utazás esetén Budapest területére érvényes jegyet) is vált, a HÉV-vonalak teljes hosszán utazhat.

Mennyibe kerül?

Díjtermék Teljes árú Kedvezményes
(90% kedvezménnyel)
Vármegyebérlet 9 450 Ft 945 Ft
Országbérlet 18 900 Ft 1 890 Ft

 

Hol váltható a HÉV-vonalak környékén?

A BKK értékesítési pontjain (automaták, pénztárak, ügyfélközpontok)

A BKK értékesítési pontjain csak Pest vármegyebérlet és országbérlet váltható (természetesen kedvezményes változatban is). Az értékesítési pontok helyeiről a BKK interaktív térképén tájékozódhat. Kérjük, kereséskor jelölje meg a bérlet típusát is, mert számos értékesítési ponton (pl. újságárusoknál, trafikokban, vidéki értékesítőknél) nem lehet vármegye- és országbérletet váltani. Kérjük, fokozottan ügyeljen igazolványszáma pontos megadására!

A MÁV mobilalkalmazással

A mobilalkalmazásról és annak használatáról itt talál meg minden fontos információt. A vármegye- és országbérletek az alkalmazásban külön menüpontban érhetők el. A bérletváltáshoz (első alkalommal) digitális bérletigazolványt kell létrehozni. Kérjük, fokozottan ügyeljen személyes adatai pontos megadására!

A bérletváltás lépései Androidon és HMS-en:

A bérletváltás lépései iOS-en:

A MÁV-START és a Volánbusz pénztárainál, illetve a MÁV-START automatáinál

A MÁV-START és a Volánbusz pénztárainál, illetve a MÁV-START automatáinál országszerte kapható valamennyi vármegye- és országbérlet. A MÁV-START értékesítési pontjait és azok nyitvatartási idejét kereső segítségével lehet megtalálni. Az összes értékesítési pont megtalálható az orszagberlet.hu weboldal interaktív térképén.

A MÁV-START automaták kezelőfelületén külön menüpontban találhatók a vármegye- és országbérletek. Kérjük, fokozottan ügyeljen a megfelelő vármegye és kedvezmény kiválasztására, valamint igazolványszáma pontos megadására!

A MÁV-START automatáinak használatához ezen az oldalon talál útmutatót.

A Volánbusz regionális autóbuszainak fedélzetén

A Volánbusz számos regionális autóbuszjáratán – így például Pomáz és Szigetszentmiklós térségében is – a jegyek mellett bérletek is válthatók a járművezetőnél. Ezeken az autóbuszokon vármegye- és országbérletet is lehet váltani.