Vármegye- és országbérlet

Vármegye- és országbérlet, napijegyek


Vármegyebérlet és vármegye24 napijegy az ország bármely vármegyéjére váltható, és a vármegye területén a kijelölt járatokon érvényes. Országbérlettel és Magyarország24 napijeggyel – a kijelölt járatokon – Magyarország teljes közigazgatási területén lehet utazni. A vármegye- és országbérletek, illetve ezek napijegy változatai a HÉV-bérletekhez és a havi Budapest-bérletekhez hasonlóan tetszőleges kezdőnappal válthatók.

A bérletek használatával kapcsolatban minden részlet és gyakorlati tudnivaló megtalálható az alábbi weboldalon:

ujtarifa.hu

A Pest vármegyebérlet és az országbérlet, valamint ezek napijegy változatai a teljes HÉV vonalakon érvényesek.
 

Pest vármegyebérlettel, országbérlettel a BKK járatai is igénybe vehetők.


A napijegyek nem érvényesek a BKK járataira!
 

A Pest vármegyebérletek, az országbérletek és a napijegyek részletes felhasználási feltételei, valamint az adatkezelésről szóló tájékoztató az oldal alján találhatók.

 

A vármegye- és országbérlet, a napijegyek a HÉV-vel utazók számára is számos előnyt és új lehetőségeket tartogat, melyek közül csak néhányat emelünk ki:

 • Ha az agglomerációban él és csak kisebb távolságra utazik rendszeresen (pl. Tahitótfalu – Szentendre, Szada – Gödöllő, Makád – Ráckeve), de időnként Budapestre is el kell utaznia, eddig a fővárosba való eljutáshoz külön jegyeket kellett váltania. Pest vármegyebérlettel vagy országbérlettel a szokásos utazási útvonala mellett a fővárost is külön jegy váltása nélkül érheti el, és a városon belüli közlekedésre is érvényes. A jegy-, illetve bérletváltással ezentúl csak havonta egyszer kell törődnie, kiadásai pedig akár csökkenhetnek is a korábbiakhoz képest.
 • Ha a lakóhelye több szolgáltató járataival, például HÉV-vel és regionális buszjáratokkal is elérhető, de korábban ezek közül csak egy járatot és útvonalat használt (mivel erre váltott bérletet), számos új lehetőség nyílik a napi utazásaihoz.

Például:

 • Budapest – Csömör: Pest vármegyebérlettel és országbérlettel, napijegyekkel a HÉV és a regionális buszjáratok is használhatók.
 • Budapest – Galga mente (pl. Bag, Aszód, Hévízgyörk, Galgahévíz, Tura, Gödöllő, Szada, Valkó Vácszentlászló, Zsámbok): Pest vármegyebérlettel és országbérlettel, napijegyekkel szabadon használhatók a regionális autóbuszok, a HÉV, valamint a MÁV-START elővárosi vonatai. Gödöllő térségéből utazva szabadon választhat közlekedési eszközt attól függően, hogy fővárosi úti célja melyik járat útvonalához esik közelebb. Akár utazhat hétköznap autóbusszal Újpestre, hétvégén pedig vonattal a belvárosba, egyik úthoz sem kell külön jegyet váltania, és a visszaúton is bármelyik közlekedési eszközt használhatja.
 • Budapest – Pilis térsége (pl. Pomáz, Pilisszentkereszt, Pilisszentlászló, Dömörkapu, Szentendre, Csobánka): Pest vármegyebérlettel és országbérlettel, napijegyekkel szabadon választhat a regionális autóbuszok és a HÉV között úti céljának megfelelően, utazásait pedig vasúti járatokkal (pl. esztergomi vagy aquincumi átszállással) is kombinálhatja.
 • Budapest – Csepel-sziget, Kis-Duna mente (pl. Szigetszentmiklós, Tököl, Szigethalom, Szigetcsép, Szigetújfalu, Szigetszentmárton, Ráckeve): Pest vármegyebérlettel és országbérlettel, napijegyekkel szabadon választhat a regionális autóbuszok és a HÉV között úti céljának megfelelően. Ha épp kedvezőbb, utazása közben válthat is közöttük (pl. szigethalmi, szigetszentmiklósi vagy dunaharaszti átszállással), oda- és visszaúton különböző útvonalon is utazhat.
 • Ha napi utazásaihoz eddig több szolgáltató járatait (pl. HÉV-et és autóbuszt) is használta, emiatt több bérletet kellett váltania és akár havonta többször is sorba kellett állnia. Pest vármegyebérlettel vagy országbérlettel ez a továbbiakban nem fordul elő, és valószínűleg a kiadásai is csökkennek.
 • Ha eddig a HÉV-vonalak környékén 5 km-nél nagyobb távolságra váltott helyközi bérletet, kiadásai szinte biztosan csökkennek. Millenniumtelep – Ráckeve viszonylatra a HÉV-bérlet ára 21 400 Ft, a Pest vármegyebérlet ára ennek az összegnek a felénél is kevesebb. De kisebb távolságok esetén is jobban megéri Pest vármegyebérletet váltani 9 450 Ft-ért, például a 9 580 Ft-os Békásmegyer – Pomáz, vagy 11 900 Ft-os Békásmegyer – Szentendre bérlet helyett.
 • A vármegye- és országbérletek nem csak munkába vagy iskolába járáshoz használhatók. A HÉV-vonalak környékén is számos kirándulóhely várja a kikapcsolódni vágyókat. Ezek nagy része akár a napi utazásokhoz használt Pest vármegyebérlettel is elérhető, a kirándulás így nem jár külön útiköltséggel.
   

Mennyibe kerül?

Díjtermék Teljes árú Kedvezményes
(90% kedvezménnyel)
Vármegyebérlet 9 450 Ft 945 Ft
Országbérlet 18 900 Ft 1 890 Ft
Pest vármegye24 999 Ft -
Magyarország24 4 999 Ft -
Kerékpár országbérlet 4 950 Ft  
Kutya országbérlet 1 890 Ft  

 

Hol váltható a HÉV-vonalak környékén?

A BKK értékesítési pontjain (automaták, pénztárak, ügyfélközpontok)

A BKK értékesítési pontjain csak Pest vármegyebérlet és országbérlet váltható (természetesen kedvezményes változatban is). Az értékesítési pontok helyeiről a BKK interaktív térképén tájékozódhat. Kérjük, kereséskor jelölje meg a bérlet típusát is, mert számos értékesítési ponton (pl. újságárusoknál, trafikokban, vidéki értékesítőknél) nem lehet vármegye- és országbérletet váltani. Kérjük, fokozottan ügyeljen igazolványszáma pontos megadására!

A MÁV mobilalkalmazással

A mobilalkalmazásról és annak használatáról itt talál meg minden fontos információt. A vármegye- és országbérletek az alkalmazásban külön menüpontban érhetők el. A bérletváltáshoz (első alkalommal) digitális bérletigazolványt kell létrehozni. Kérjük, fokozottan ügyeljen személyes adatai pontos megadására!

 

A MÁV-START és a Volánbusz pénztárainál, illetve a MÁV-START automatáinál

A MÁV-START és a Volánbusz pénztárainál, illetve a MÁV-START automatáinál országszerte kapható valamennyi vármegye- és országbérlet. A MÁV-START értékesítési pontjait és azok nyitvatartási idejét kereső segítségével lehet megtalálni. Az összes értékesítési pont megtalálható az orszagberlet.hu weboldal interaktív térképén.
A MÁV-START automaták kezelőfelületén külön menüpontban találhatók a vármegye- és országbérletek. Kérjük, fokozottan ügyeljen a megfelelő vármegye és kedvezmény kiválasztására, valamint igazolványszáma pontos megadására!
A MÁV-START automatáinak használatához ezen az oldalon talál útmutatót.

A Volánbusz regionális autóbuszainak fedélzetén

A Volánbusz számos regionális autóbuszjáratán – így például Pomáz és Szigetszentmiklós térségében is – a jegyek mellett bérletek is válthatók a járművezetőnél. Ezeken az autóbuszokon vármegye- és országbérletet is lehet váltani.

 

Munkába járással kapcsolatos utazási költségtérítés


A Munka Törvénykönyve és az idevonatkozó Kormányrendelet alapján, a munkáltató köteles munkavállalójának megtéríteni azon költségeit, mely a munkaviszony teljesítésével függ össze, jelen esetben a munkahelyre való eljutás anyagi ráfordítását.
Mi számít „munkába járásnak”?


Ha:

 • a munkahely és a közigazgatási határon kívül eső lakó- vagy tartózkodási hely között helyközi (távolsági) járatokat, vagy utazása közben helyi közlekedést is igénybe vesz
 • a munkahely és a közigazgatási határon belül eső lakó- vagy tartózkodási hely között helyi közösségi közlekedési eszközt vesz igénybe, melynek útvonala egyedi/módosított, mert mással nem tudja elérni a munkavégzés –település külterületén elhelyezkedő– telephelyét
 • napi munkába járás alatt azt értjük, amikor a munkahely és a lakó- vagy tartózkodási hely között az utazás naponta, munkarendtől függően rendszeresen vagy esetenként történik meg oda és vissza.


A munkába járás költségeinek megtérítése kapcsán 2023. március 24-étől a Kormányrendelet az alábbiak szerint rendelkezik:
 
A munkáltató megtéríti a munkavállaló munkába járását szolgáló teljes árú, valamint a bérlet vagy menetjegy árának a rendeletben megszabott mértékét, amennyiben a munkavállaló:

 

 • belföldi vagy határon átmenő országos közforgalmú vasút 2. kocsiosztályán,
 • menetrend szerinti országos, regionális és elővárosi autóbuszjáraton,
 • elővárosi vasúton (HÉV-en),
 • menetrend szerint közlekedő hajón, kompon, vagy réven


utazik a munkavégzés helyére, továbbá, ha hazautazás céljából légi közlekedési járművet vesz igénybe.


A munkáltató nem téríti meg a munkavállaló utazási költségeit, ha a munkahely és a lakó- vagy tartózkodási helye között az eljutást csoportos személyszállítással oldja meg.

A munkáltató a következő menetjegyek és bérletek árának a rendeletben foglalt mértékét megtéríti a munkavállaló számára:

 • bármely menetjegy vagy bérlet, amelyről a feltüntetett viszonylat alapján megállapítható, hogy alkalmas napi munkába járásra és hazautazásra,
 • helyközi (távolsági) országbérlet, helyközi (távolsági) vármegyebérlet, valamint egyéb olyan, az országosnál kisebb területi érvényességű bérlet, amely meghatározott területen érvényes, továbbá alkalmas és szükséges a napi munkába járásra és hazautazásra történő felhasználásra.

Ha a munkavállaló bérletét vagy menetjegyét elektronikus és papírra nem kinyomtatható úton váltotta meg, a későbbi elszámolás a szolgáltató által kiállított elektronikus számla és a hozzátartozó igazolás alapján történik meg.