2022. szeptember 1-jével megváltoznak a budapesti közösségi közlekedésben alkalmazott pótdíjak, ehhez igazodnak a HÉV-vonalakon érvényes pótdíjak is.

Változnak a pótdíjak Budapesten és a HÉV-vonalakon is

2022.08.12 14:19

2022. szeptember 1-jével megváltoznak a Budapesti Közlekedési Központ által alkalmazott pótdíjak. Nem csupán az összegek emelkednek, de az utólagos bérletbemutatás lehetősége is bővül. Ehhez igazodik a HÉV-vonalak és a Volánbusz Zrt. által közlekedtetett, Budapest környéki, agglomerációs buszjáratok díjszabása is.

A pótdíjak mértéke 2022. szeptember 1-jétől:

  • Helyszíni pótdíj: 8 000 Ft helyett 12 000 Ft
  • Pótdíj 30 napon belül fizetve: 16 000 Ft helyett 25 000 Ft
  • 30 napon túli befizetés esetén alkalmazandó pótdíj: 32 000 Ft helyett 50 000 Ft

A pótdíjfizetés szabályai változatlanok, tehát a helyszíni pótdíjat a pótdíjazást követő 2 munkanapon belül, utólag is rendezni lehet (a BKK ügyfélközpontjaiban vagy átutalással).

A korábban megváltott, a pótdíjazás időpontjában érvényes bérleteket, illetve díjmentes utazásra jogosító okmányokat a továbbiakban is be lehet mutatni utólag (5 munkanapon belül, bérletek esetén legfeljebb évi 2 alkalommal), ilyenkor csupán eljárási díjat kell fizetni. Az eljárási díj nem változik, a bemutatott bérlet, illetve okmány fajtájától függően 1 000 vagy 2 000 Ft.

Szeptembertől emellett egy új lehetőség is nyílik azok számára, akik a pótdíjazást követően úgy döntenek, hogy még aznap bérletet váltanak: évi két alkalommal, a pótdíjazás időpontjától számított 2 munkanapon belül a pótdíjazás napján váltott bérlet is bemutatható, ilyenkor csupán az alábbi eljárási díjat kell kifizetni:

  • HÉV-bérletek esetén az eljárási díj 6 000 Ft.
  • Budapest-bérletek esetén, havibérlet vásárlásakor 6 000 Ft, negyedéves és szemeszterre szóló bérlet vásárlásakor 3 000 Ft, nem visszaváltható éves bérlet vásárlásakor pedig 1 000 Ft.

Amennyiben az ellenőrzés (és a pótdíj kiszabása) a HÉV-en Budapest közigazgatási határán kívül történik, a pótdíj csak HÉV-bérlet bemutatásával (6 000 Ft-os eljárási díjra) mérsékelhető, függetlenül attól, hogy a budapesti szakaszra milyen bérletet váltottak.

A pótdíjösszegek mellett változik több napijegy típusú jegy ára is. A változásokról bővebben a BKK honlapján tájékozódhatnak

A HÉV-vonalakon idén sajnos ismét hónapról hónapra emelkedik a jegy nélkül utazók száma. Bízunk benne, hogy magasabb pótdíjak mellett kevesebben bízzák utazásuk árát a szerencsére, és többen váltanak majd bérletet. Rendszeresen felhívjuk utasaink figyelmét arra, hogy a HÉV-re Budapesten, valamint azokban a nem budapesti megállókban, ahol van jegyváltási lehetőség, csak előre váltott jeggyel vagy bérlettel szabad felszállni. HÉV-jegyek és bérletek a MÁV mobilalkalmazással is egyszerűen válthatók.