Aktuális járványügyi információk

2021.10.29 10:10

Kötelező maszkviselés a közösségi közlekedési járatokon és a megállókban

 

2021. november 1-jétől járatainkon és megállóinkban kötelező a szájat és az orrot eltakaró maszkot viselni. A maszk nélkül utazók kizárhatók az utazásból.

Kérjük, maszkjukat már a megállóba érkezés előtt vegyék fel. A maszkviselés az utazás teljes időtartama alatt kötelező. Amennyiben munkatársaink (pl.  jegyellenőrök, rendészek, járművezetők) szabálysértést tapasztalnak, felszólítják az utast a szabály betartására. Ha az utas ennek nem tesz eleget, pótdíjat kell fizetnie, valamint kizárják az utazásból (tehát leszállítják a vonatról), melyhez szükség esetén hatósági intézkedést is kérhetnek. A 6 éven aluli gyermekek számára a maszkviselés nem kötelező. Az értelmi és pszichoszociális fogyatékossággal vagy autizmus spektrumzavarral élők szintén utazhatnak maszk nélkül, amennyiben állapotukat megfelelő dokumentummal tudják igazolni.


A részletes szabályok az 597/2021. (X.28.) számú Kormányrendeletben olvashatók.

Javasoljuk, hogy ha tehetik, tartsanak egymástól legalább 1,5 m távolságot. A HÉV-vonalak fővároson kívüli szakaszaira a MÁV mobilalkalmazással is megválthatják menetjegyüket, így is csökkentve a személyes érintkezések számát.


Lejáró okmányok érvényessége

Magyarországon a COVID-19 koronavírus-járvány miatt rendkívüli jogrend, ún. veszélyhelyzet volt, illetve van érvényben az alábbi két időszakban:

 • 2020. március 11. – 2020. július 3.
 • 2020. november 4-étől folyamatosan (várhatóan 2022 elejéig)

A veszélyhelyzetek idején számos utazási kedvezményre jogosító okmány és igazolás érvényességi idejét meghosszabbították. Ezzel kapcsolatban a legfontosabb tudnivalókat az Innovációs és Technológiai Minisztérium, valamint a Miniszterelnökség tájékoztatása alapján gyűjtöttük össze.


Az intézkedések részeként néhány kivétellel az olyan, Magyarországon érvényes, magyar hatóságok illetve szervezetek által kiállított hivatalos okmányok felhasználhatóságát meghosszabbították, melyek érvényessége a veszélyhelyzet ideje alatt járna le – ezeket az okmányokat a veszélyhelyzet megszűnését követő 60. napig lehet használni. 


A személyazonosság igazolására alkalmas okmányokon túl a 85/2007. (IV.25) Korm. rendelet szerinti utazási kedvezményre jogosító igazolások, utalványok érvényességére is ez a szabály vonatkozik.


Ugyanez igaz azokra az okmányokra is, amelyek a 2020. tavaszi veszélyhelyzet idején (2020. március 11. és július 3. között) jártak le, de akkor meghosszabbította a kormány az érvényességüket. A 2020. július 4. és november 3. között lejárt okmányok érvényességi ideje nem változott.


A fentiektől eltérő szabály vonatkozik az alábbi okmányok érvényességére:


A külföldi hatóságok által kiállított, de Magyarországon is érvényes okmányok esetén a rajtuk feltüntetett lejárati dátumot kell figyelembe venni.


A veszélyhelyzet alatt lejáró - a 2007. évi I. törvény és a 2007. évi II. törvény alapján kiadott - tartózkodásra jogosító okmányok, valamint letelepedési engedélyek és bevándorlási engedélyek (a rövid időtartamú beutazásra jogosító vízum, valamint a tartózkodási engedély átvételére jogosító vízum okmányok kivételével) érvényességét a veszélyhelyzet megszűnését követő 60. napig hosszabbították meg.


A vezetői engedélyekre az egész Európai Unióban egységes szabályok vonatkoznak: a 2020. szeptember 1. és 2021. június 30. között lejárt jogosítványok a rajtuk szereplő lejárati dátumhoz képest további 10 hónapig érvényesek.


A diákigazolványok érvényessége az utazási kedvezmények terén az egyik legfontosabb kérdés. A jelenleg hatályos jogszabályok szerint:

 • a 2019/2020 I. féléves felsőoktatási,
 • a 2019/2020 II. féléves felsőoktatási
 • a 2020/2021 I. féléves felsőoktatási
 • és a 2020/2021 II. féléves felsőoktatási,
 • valamint a 2019/2020. tanévre szóló köznevelési
 • és a 2020/2021. tanévre szóló köznevelési

érvényesítő matricával ellátott diákigazolványokkal az utazási kedvezményeket a veszélyhelyzet megszűnését követő 60. napig igénybe venni.


Ezek mellett jelenleg érvényesek a 2021/2022 I. féléves felsőoktatási matricával ellátott diákigazolványok, valamint a 2021/2022. tanévre szóló köznevelési matricával ellátott diákigazolványok is.

Azok a diákok, akik 2003. szeptember 1-jén vagy azt követően születtek, érvényesítő matrica nélküli diákigazolvánnyal is igénybe vehetik az utazási kedvezményeket a veszélyhelyzet megszűnését követő 60. napig.

A diákigazolvánnyal nem rendelkező, de érvényes tanulói vagy hallgatói jogviszonnyal rendelkező utasoknak az oktatási intézmények által kiállított, diákigazolványt helyettesítő igazolást nyomtatott formában kell bemutatni. Amennyiben az igazolást 2020. november 4-én vagy azt követően állították ki, a rajta lévő érvényességi időtől függetlenül, a veszélyhelyzet megszűnését követő 60. napig érvényesnek kell tekinteni.

Egészségügyi dolgozók ingyenes utazása

2020. november 11-én lépett hatályba a veszélyhelyzet ideje alatt az egészségügyi dolgozók és a koronavírus világjárvány elleni védekezésben közreműködő orvos-, egészségtudományi képzésben részt vevő hallgatók közforgalmú személyszállítási utazási kedvezményéről szóló 486/2020. (XI. 10.) Korm. rendelet. A rendelet 1.  melléklete szerinti igazolás felmutatásával díjmentesen utazhatnak a HÉV-en is. 

A Kormány a veszélyhelyzet kihirdetéséről és a veszélyhelyzeti intézkedések hatálybalépéséről szóló 27/2021. (I. 29.) Korm. rendelettel 2021. február 8-ától ismételten veszélyhelyzetet hirdetett ki Magyarország egész területére, melynek értelmében a kedvezmény a jelenlegi veszélyhelyzet megszűnéséig vehető igénybe.

A szükséges, kitöltendő igazolásmintát jelen oldalhoz csatoltuk, ld. lenn.

Járványhelyzet elhárításában részt vevő egyéb személyek ingyenes utazása

A veszélyhelyzet ideje alatt biztosított utazási kedvezményekről szóló 582/2020. (XII. 15.) Korm. rendelet alapján az alábbi, a járvány elhárításában résztvevő személyek utazhatnak a közlekedési közszolgáltatások keretein belül - így a HÉV vonalak teljes hosszán - ingyenesen:

 • a szociális, gyermekjóléti vagy gyermekvédelmi szolgáltatónál, intézményben, illetve hálózatnál dolgozó, 

 • a közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvény vagy a kormányzati igazgatásról szóló 2018. évi CXXV. törvény szerinti jogviszonyban álló, 

 • a honvédek jogállásáról szóló 2012. évi CCV. törvény szerinti jogviszonyban álló, 

 • a  rendvédelmi feladatokat ellátó szervek hivatásos állományának szolgálati jogviszonyáról szóló 2015.  évi XLII. törvény szerinti jogviszonyban álló,

a veszélyhelyzet kihirdetéséről szóló 478/2020. (XI. 3.) Korm. rendelet szerinti veszélyhelyzettel összefüggő, illetve a  SARS-CoV-2 koronavírus-világjárvány következményeinek elhárítása érdekében szükséges feladatokat ellátó személy.

A Kormány a veszélyhelyzet kihirdetéséről és a veszélyhelyzeti intézkedések hatálybalépéséről szóló 27/2021. (I. 29.) Korm. rendelettel 2021. február 8-ától ismételten veszélyhelyzetet hirdetett ki Magyarország egész területére, melynek értelmében a kedvezmény a jelenlegi veszélyhelyzet megszűnéséig vehető igénybe.

A kedvezmény az alábbiakban letölthető igazolással vehető igénybe.

Letölthető dokumentumokMéretDátum
Egészségügyi dolgozók igazolása
169.97 KB
2020.11.13
Egészségügyi hallgató kirendelése
61.04 KB
2020.11.23
Járványhelyzet elhárításában résztvevő utazási igazolása
48.32 KB
2020.12.16