HÉV kirándulójegyek

HÉV kirándulójegyek


A HÉV a csoportos kirándulások, túrák ideális és közkedvelt közlekedési eszköze. A kirándulócsoportok számára egyszerű, rugalmas és gazdaságos megoldást kínálnak a HÉV kirándulójegyek.

HÉV kirándulójegyet a H5-ös, valamint a H8-as és H9-es vonalra (utóbbi kettőre együttesen) lehet váltani. A jegy egy egész napon át (a következő napon hajnali 2 óráig), az adott HÉV-vonal(ak) fővároson kívüli szakaszain használható, bármelyik irányban korlátlan számú utazásra. A H5-ös vonalra váltott HÉV kirándulójeggyel tehát a H5-ös vonal Békásmegyer – Szentendre vonalszakaszán, míg a H8, H9-es vonalakra váltott HÉV kirándulójeggyel a H8-as vonal Ilonatelep – Gödöllő és a H9-es vonal Szabadságtelep – Csömör vonalszakaszán lehet utazni.

HÉV kirándulójeggyel legfeljebb 10 fő utazhat együtt.

Kedvezményes HÉV kirándulójeggyel utazók esetén minden utasnak rendelkeznie kell az adott kedvezményre jogosító okmánnyal. A helyközi kedvezmények igénybevételének feltételeit itt találja.

Minden egyes utas jogosult kell, hogy legyen pontosan az adott mértékű kedvezményre, de a jogosultság jogcíme lehet különböző. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy egy 10 fős csoport nem utazhat ugyanazzal a kedvezményes HÉV kirándulójeggyel, ha közülük nyolcan nappali tagozatos diákok, ketten pedig felnőttek és nem jogosultak kedvezményes jegy váltására. Annak viszont nincs akadálya, hogy az említett 8 fő kedvezményes HÉV kirándulójeggyel, a 2 fő felnőtt pedig menetjeggyel utazzon.

Szintén nem utazhat ugyanazzal a kedvezményes HÉV kirándulójeggyel egy 10 fős csoport, amennyiben közülük nyolcan nappali tagozatos diákok, egy fő MÁK hatósági igazolvánnyal – így 90%-os kedvezménnyel – rendelkezik, egy fő pedig az ő kísérőjeként szintén 90%-os kedvezményre jogosult. Ha viszont az utóbb említett két személy diákigazolvánnyal is rendelkezik (így a 90%-os mellett 50%-os kedvezményre is jogosultak), ők is igénybe vehetik a kedvezményes HÉV kirándulójegyet a további 8 fővel együtt. Ellenkező esetben számukra külön menetjegyet kell váltani.

Budapestre vagy Budapestről történő utazás esetén a fővárosi szakaszra külön jeggyel vagy bérlettel kell rendelkezni, a HÉV kirándulójegyek csak a közigazgatási határtól/határig érvényesek.

Legkorábban az utazás előtt 30 nappal lehet HÉV kirándulójegyet váltani.

Mennyibe kerül?

Vonal Teljes árú 50% kedvezménnyel 90% kedvezménnyel
H5 6 200 Ft 3 100 Ft 620 Ft
H8, H9 6 200 Ft 3 100 Ft 620 Ft

 

Megéri HÉV kirándulójegyet váltani?

Ez természetesen attól függ, hány fős, milyen összetételű csoport utazik, és egy napon belül hányszor használnák a HÉV-et. De általánosságban elmondható, hogy sok csoport számára kedvezőbb lehet a HÉV kirándulójegy ára, mint az egyúti menetjegyeké. Fontos továbbá, hogy csoportok számára az egyúti menetjegyek megváltása hosszadalmas lehet. HÉV kirándulójeggyel viszont a jegyváltáshoz szükséges idő jóval rövidebb, a jegy pedig a hagyományos menetjegyeknél jóval nagyobb rugalmasságot biztosít, mind az utasok számát, mind pedig az utazások viszonylatát és irányát tekintve.

Hol váltható?

A BKK értékesítési pontjain (automaták, pénztárak, ügyfélközpontok)

Az értékesítési pontok helyeiről a BKK interaktív térképén tájékozódhat. Kérjük, kereséskor jelölje meg a jegytípust is, mert számos értékesítési ponton (pl. újságárusoknál, trafikokban, vidéki értékesítőknél) nem lehet HÉV kirándulójegyet váltani.

A BKK által értékesített HÉV kirándulójegyek mérete megegyezik egyes budapesti jegyekével, azonban a vonatok fedélzetén lévő jegyérvényesítő készülékkel csak a budapesti jegyeket (vonal-, gyűjtő-, illetve átszállójegyeket) kell érvényesíteni, a HÉV-menetjegyeket nem.

A MÁV mobilalkalmazással

A mobilalkalmazásról és annak használatáról itt talál meg minden fontos információt. A HÉV kirándulójegyek az alkalmazás Térségi és városi jegyek menüpontjában, a HÉV kirándulójegyek kategóriában találhatók. A kategóriaválasztás után nem szükséges kedvezményt beállítani, illetve az utasok számát sem szükséges megadni. A megfelelő vonalat és kedvezményt a termékek közül kell kiválasztani. Kérjük, fokozottan ügyeljen a megfelelő vonal és kedvezmény kiválasztására!

Érvényesség: A jegyváltáskor meg kell adni a csoport azon tagjának (a csoportvezetőnek) nevét és születési dátumát, aki a jegyet megváltja és utazás során be fogja mutatni. Ellenőrzés során a jegy bemutatása mellett a csoportvezetőnek a személyazonosságát is igazolni kell.

A MÁV-START pénztárainál és automatáinál

A MÁV-START pénztárainál és automatáinál országszerte kapható a közösségi közlekedési jegyek, bérletek széles választéka, mely a HÉV-menetjegyeket is magában foglalja. A MÁV-START értékesítési pontjait és azok nyitvatartási idejét kereső segítségével lehet megtalálni. Az automaták általában vasútállomásokon, megállóhelyeken találhatók, elhelyezkedésük interaktív térképen is látható.

A HÉV kirándulójegyek az automaták kezelőfelületén a Helyi közlekedés menüpontban, a HÉV kirándulójegyek kategóriában találhatók. A kategóriaválasztás után nem szükséges kedvezményt beállítani, illetve az utasok számát sem szükséges megadni. A megfelelő vonalat és kedvezményt a termékek közül kell kiválasztani. Kérjük, fokozottan ügyeljen a megfelelő vonal és kedvezmény kiválasztására!

Mit tegyek, ha 10 főnél nagyobb csoporttal utaznánk?

Természetesen nagyobb csoportok is élhetnek a HÉV kirándulójegy előnyeivel, ha – a csoport létszámával és összetételével összhangban – több HÉV kirándulójegyet váltanak. Fontos azonban, hogy az ilyen csoportos utazások előtt célszerű felvenni a kapcsolatot a MÁV-HÉV Zrt.-vel a kényelmes utazás érdekében.

További információ: Osztálykirándulás, csoportos utazás HÉV-vel

Letölthető dokumentumokMéretDátum
Felhasználási feltételek – HÉV kirándulójegy (H5)
421.13 KB
2023.04.21
Felhasználási feltételek – HÉV kirándulójegy (H8, H9)
424.13 KB
2023.04.21