Folytatódik a H7-es HÉV pótlása

Aktuális információk

A H7-es HÉV vonalát érintő munkálatok befejeződtek, ezért 2021. szeptember 1-jétől, szerdától a szerelvények ismét a vonal teljes hosszán, a Boráros tér és Csepel között közlekednek.


Általános információk

A H7-es HÉV Duna felett átívelő hídja, a Kvassay híd egyike az ország legforgalmasabb vasúti hídjainak: éves szinten több, mint 86 000, egy átlagos munkanapon pedig 260 vonat halad át rajta. A hídon annak 1951-es átadása óta (közel 70 év alatt) nem végeztek jelentős, tartószerkezetet érintő felújítást. A műtárgyon átvezetett vasúti pályában történtek ugyan sín- és kapcsolószercserék, de a 2019-ben elvégzett, jelentősebbnek számító hídfa- és dilatációsszerkezet-cserén kívül nem történt eddig további beavatkozás.

MIXA motorvonatok a Kvassay hídnál
MIXA motorvonatok a Kvassay hídnál

A 2020 decemberében befejezett felújítás során a kivitelező feladatai közé tartozott a híd tartószerkezeti elemeinek részleges cseréje, a hídszerkezet korrózióvédelmének felújítása (mázolás), a vasúti pálya teljes átépítése (a tavaly kicserélt dilatációs szerkezeten kívül), a felsővezeték-rendszer komplett cseréje és a ferencvárosi hídfőnél kialakult vízzsák megszüntetése. Ezt követően várhatóan közel 25 évig nem lesz szükség hasonló mértékű beavatkozás elvégzésére ezen a szakaszon.

A Kvassay híd a H7-es HÉV-vonal olyan része, melyre annak teljes felújítását követően is szükség lesz, hiszen az a pálya kritikus fontosságú eleme, mely meghatározó mind a menetrendszerű közlekedés, mind a követési sűrűség magas szinten tartása szempontjából.

Jelen oldalt folyamatosan frissítjük, de Facebook oldalunkon (facebook.com/mavhev) is naprakész információkkal szolgálunk.

Gyakori kérdések a H7-es HÉV pótlása kapcsán

Miért kellett felújítani a hidat?

A Kvassay híd Magyarország legforgalmasabb vasúti hídja, melyen egy átlagos hétköznapon 260 vonat halad át: Csepel felé 130, ugyanennyi a Boráros tér irányába. Évente csaknem 86.000 alkalommal kelnek át vonataink a Csepel-sziget lakóival a Ráckevei-Duna felett.
A híd elődje egyidős a HÉV-vel: a jelenlegi hidat 1951-ben építették, teljeskörű felújítást nem kapott. A közel 70 évvel ezelőtti átadás óta a műtárgyon nem végeztek komolyabb, tartószerkezetet is érintő felújítást. A hídon átvezetett vasúti pályában történtek ugyan sín- és kapcsolószercserék, de a 2019. évi, jelentős mértékű, a hídfa és a dilatációs szerkezet cseréjén kívül nem történt más beavatkozás. A 97,4 méter hosszú, felsőpályás acél gerendahidat legalább 100 évre tervezték; közel 70 év után elérkezett a felújítás ideje.

Mettől meddig jár a pótlóbusz és mettől meddig a HÉV?

A pótlás ideje alatt a HÉV Csepel és a Kvassay hídnál létesült ideiglenes végállomás között jár; a Kvassay hídtól a Boráros térig pótlóbuszok szállítják az utasokat.

Milyen forgalmi változások várhatók?

A pótlás ideje alatt – ahogy a híd felújítása alatt már megszokhatták az utasok – a HÉV rövidített útvonalon, Csepeltől a Kvassay hídig jár. A kimaradó szakaszon – a Kvassay hídtól a Boráros térig – pótlóbuszok közlekednek.


A Kvassay hídnál – a Weiss Manfréd út és a Wein János út torkolatának közelében – ideiglenes végállomás létesült, melyet úgy építettünk ki, hogy mind a HÉV-ről a pótlóbuszra, mind a buszról a HÉV-re zökkenőmentesen, mindössze néhány lépéssel lehessen átszállni.
 

A pótlóbuszok közlekedésének előnyben részesítésére számos forgalomtechnikai megoldást alkalmazunk: a Kvassay hídtól a Közvágóhídig kijelölt buszsáv segíti a haladást, illetve a jelzőlámpák átprogramozásával is igyekszünk segíteni a forgalmat. 


A HÉV-pótló busz a Boráros tér közepén lévő buszvégállomásról indul. A pótlás ideje alatt az 54-es és az 55-ös buszra a Közraktár utca Duna felőli oldalán, a 15-ös busz végállomása előtt lehet felszállni.

Milyen sűrűn közlekednek a vonatok és a pótlóbuszok a munkálatok ideje alatt?

A vonatok hétköznap csúcsidőszakban 7-8 percenként, napközben és hétvégén pedig 10 percenként indulnak a végállomásokról. A pótlóbuszok ennél sokkal sűrűbben járnak: akár 1,5-2 percenként is követik egymást csúcsidőben. Hétköznap reggel a Kvassay hídtól a Boráros tér felé több – 2-3 perc alatt 4-5 – autóbusz is indul egymás után, a HÉV érkezését követően. Felesleges tehát rohanni az elsőnek induló autóbuszhoz, hiszen szinte azonnal indul a következő. Csúcsidőn kívül átlagosan 2-3 autóbusz csatlakozik egy HÉV-hez.

Ha a híd már készen van, miért van még pótlás?

A MÁV-HÉV Zrt. a H7-es (csepeli) HÉV vonalán található 70 éves Kvassay híd felújítását befejezte. A Kvassay híd ideiglenes végállomása és a HÉV-közlekedés autóbuszos pótlása a Boráros térig egy további, jelentős beruházás miatt a már megszokott formában várhatóan 2021. augusztus 31-éig tart.

Miért kell átszállni, miért nem a teljes vonalon van pótlás?

A H7-es HÉV pótlása, kiváltása nagyon bonyolult, hiszen hatalmas utasforgalmat kell szinte folyamatosan szállítani úgy, hogy nem állnak rendelkezésre megfelelő kapacitású közutak, a párhuzamos utakon, utcákban pedig gyakoriak a dugók, hatalmas a forgalom. A pótlóbuszok beállítása és számukra a buszsáv biztosítása csak tovább nehezíti a forgalom helyzetét, így ahol és ameddig lehet, a HÉV jár, hogy a buszok és autók forgalmát ne lehetetlenítsük el. A közúti közlekedés jóval lassabb és zavarérzékenyebb a vasúténál, így a pótlóbuszok azon a szakaszon is forgalmi torlódásba kerülnének, amelyen a HÉV egyébként tudna közlekedni. A buszokkal pótolt szakaszon csúcsidőben másfél percenként indulnak a buszok: várhatóan ez a maximális elérhető kapacitást leköti majd, mely hosszabb szakaszon nem lenne biztosítható. Azokat a közúti forgalomtechnikai megoldásokat, amelyekkel a buszok közeledését elősegítjük, a HÉV teljes útvonalán nem tudjuk alkalmazni.