A HÉV és Budapest elővárosi közlekedése

Budapest tizenöt elővárosi vasútvonalán zajlik Magyarország személyszállítási forgalmának döntő többsége, melyek közül utasforgalom szempontjából az első három helyen a MÁV-HÉV Zrt. vasútvonalai állnak (2019-es, COVID előtti adatokat tartalmazó grafikon).  

utasszám előváros Budapest vasút

A mai napig fennmaradt a villamos és a nagyvasút közé „beékelődött” helyiérdekű elővárosi gyorsvasút: a közúti közlekedési szabályok (KRESZ) nem érvényesek rá, a vasútinál enyhébb, ugyanakkor ahhoz hasonló szabályrendszere van, szállítóképessége a metróénál kisebb, a villamosnál lényegesen nagyobb (10000-15000 fő/óra/irány). A HÉV-ek menetrendszerűsége kiemelkedő, csúcsidőszakban a követési idő igen sűrű (akár 5 percnél kevesebb is lehet), tanítási munkanapokon 892 vonat közlekedik, a napi utasszám 200 ezer fő körüli. Népszerűségét az adja, hogy a vonalak mentén élőknek szinte kizárólag a HÉV biztosítja a gyors és megbízható eljutási lehetőséget, még akkor is, ha a belső végállomások egyes esetekben nem optimális elhelyezkedésűek.


Napjainkban minden fő közlekedési út – akár a városba bevezető szakaszon, akár a Fővároson belül – telített. Szigetszentmiklós térségében elég volt egyszerre három útépítés ahhoz, hogy az utasok a HÉV-et válasszák: a ráckevei HÉV csúcsidei forgalma megduplázódott. Társaságunk gyorsan reagált, sűrített menetrendet vezetett be, emellett megállapodás született a Volánbusz Zrt.-vel a kölcsönös bérletelfogadásról. Ennek eredményeképp az utasok megtalálhatják a számukra legkedvezőbb eljutási lehetőséget, emellett ösztönzik a szolgáltatókat is arra, hogy menetrendjüket összehangolják, illetve racionalizálják viszonylataikat. Ezt a menetrendi fejlesztést, annak sikere miatt, határozatlan időre meghosszabbítottuk. 


Mindemellett természetesen szükséges, hogy végre Budapesten és vonzáskörzetében is létrejöjjön egy szolgáltatóktól független, egységes, elektronikus alapú tarifarendszer, amellyel megteremthető, hogy az utazási lánc első pontján egyetlen jegy vagy bérlet váltásával eljuthassanak az emberek úticéljukhoz. Az 1565/2018. (XI. 10.) Korm. határozat megalapozza azt, hogy mind a tizenegy elővárosi MÁV- és a négy HÉV-vonal  fejlesztése nyomán az átgondolt, egységes kötöttpályás hálózatok – kiegészülve a városi közlekedési eszközökkel – megfelelő alternatívát jelentsenek az egyéni közlekedéssel szemben.