Megújul a Kvassay híd

Aktuális információk

2020. június 22-étől várhatóan az év végéig a H7-es HÉV rövidített útvonalon, csak Csepel és a Kvassay híd között jár. A kimaradó szakaszon – a Kvassay híd és a Boráros tér között – a H7-es jelzésű pótlóbusszal lehet utazni.
Részletek >>


Általános információk

A csepeli (H7-es) HÉV Duna felett átívelő hídja, a Kvassay híd egyike az ország legforgalmasabb vasúti hídjainak: éves szinten több, mint 86000, egy átlagos munkanapon pedig 260 vonat halad át rajta. A hídon annak 1951-es átadása óta (közel 70 év alatt) nem végeztek jelentős, tartószerkezetet érintő felújítást. A műtárgyon átvezetett vasúti pályában történtek ugyan sín- és kapcsolószercserék, de a 2019-ben elvégzett, jelentősebbnek számító hídfa- és dilatációsszerkezet-cserén kívül nem történt eddig további beavatkozás.

MIXA motorvonatok a Kvassay hídnál
MIXA motorvonatok a Kvassay hídnál

A mostani felújítás során a kivitelező feladatai közé tartozik a híd tartószerkezeti elemeinek részleges cseréje, a hídszerkezet korrózióvédelmének felújítása (mázolás), a vasúti pálya teljes átépítése (a tavaly kicserélt dilatációs szerkezeten kívül), a felsővezeték-rendszer komplett cseréje és a ferencvárosi hídfőnél kialakult vízzsák megszüntetése. Ezt követően várhatóan közel 25 évig nem lesz szükség hasonló mértékű beavatkozás elvégzésére ezen a szakaszon.

A Kvassay híd a H7-es HÉV-vonal olyan része, melyre annak teljes felújítását követően is szükség lesz, hiszen az a pálya kritikus fontosságú eleme, mely meghatározó mind a menetrendszerű közlekedés, mind a követési sűrűség magas szinten tartása szempontjából.

Jelen oldalt folyamatosan frissítjük a felújítás során, de naprakész információkkal szolgálunk Facebook oldalunkon (facebook.com/mavhev) is.

H7 szórólap belső oldal

 

Gyakori kérdések a Kvassay híd felújítása kapcsán

Miért lesz lezárva fél évig a híd? Miért kell felújítani a hidat?

A Kvassay híd Magyarország legforgalmasabb vasúti hídja, melyen egy átlagos hétköznapon 260 vonat halad át: Csepel felé 130, ugyanennyi a Boráros tér irányába. Évente csaknem 86000 alkalommal kelnek át vonataink a Csepel-sziget lakóival a Ráckevei-Duna felett.
A híd elődje egyidős a HÉV-vel: a jelenlegi hidat 1951-ben építették, teljeskörű felújítást nem kapott. A közel 70 évvel ezelőtti átadás óta a műtárgyon nem végeztek komolyabb, tartószerkezetet is érintő felújítást. A hídon átvezetett vasúti pályában történtek ugyan sín- és kapcsolószercserék, de a tavalyi, jelentős mértékű, a hídfa és a dilatációs szerkezet cseréjén kívül nem történt más beavatkozás. A 97,4 méter hosszú, felsőpályás acél gerendahidat legalább 100 évre tervezték; közel 70 év után elérkezett a felújítás ideje.

Mikor kezdődik a felújítás?

A felújítás 2020. június 13-án kezdődik, és várhatóan december végéig tart.

Mikor végződik a felújítás?

A felújítás várhatóan 2020. december végéig tart.

Mettől meddig jár a pótlóbusz és mettől meddig a HÉV?

Az I. ütem ideje alatt – június 13-ától 21-éig – a pótlóbuszok a Boráros tér és a Szent Imre tér között járnak, a Szent Imre tértől a BKK és a Volánbusz járataival lehet továbbutazni Csepel HÉV-állomás felé. A II. ütemben – tervezetten június 22-étől az év végéig – a HÉV Csepel és a Kvassay hídnál létesülő ideiglenes végállomás között jár, a Kvassay hídtól a Boráros térig pótlóbuszok szállítják az utasokat.

Milyen forgalmi változások várhatók?

A munkálatok június 13-án kezdődnek, ekkor ideiglenesen – előreláthatólag 9 napig – a HÉV nem közlekedik. A Boráros tér és a Szent Imre tér között pótlóbusszal lehet utazni, a Szent Imre tértől a BKK és a Volánbusz járataival biztosított a továbbutazás Csepel HÉV-állomás felé. Ezt követően, várhatóan június 22-én kezdődik az a több mint fél éves időszak, amikor a HÉV rövidített útvonalon, Csepeltől a Kvassay hídig jár. A kimaradó szakaszon – a Kvassay hídtól a Boráros térig – pótlóbuszok közlekednek.


A Kvassay hídnál – a Weiss Manfréd út és a Wein János út torkolatának közelében – ideiglenes végállomás létesül, itt korábban nem állt meg a HÉV. A végállomást úgy építjük ki, hogy mind a HÉV-ről a pótlóbuszra, mind a buszról a HÉV-re zökkenőmentesen, mindössze néhány lépéssel lehessen átszállni.
 

A pótlóbuszok közlekedésének előnyben részesítésére számos forgalomtechnikai megoldást alkalmazunk: a Kvassay hídtól a Közvágóhídig kijelölt buszsáv segíti a haladást, illetve a jelzőlámpák átprogramozásával is igyekszünk segíteni a forgalmat. 


A Boráros tér forgalmi rendjében is lesznek változások, ami az onnan induló buszok megszokott felszállóhelyét is érinteni fogja: a HÉV-pótló buszt a tér közepén lévő buszvégállomáson kell majd keresni, az 54-es és 55-ös buszok jelenlegi felszállóhelyén. 

Milyen sűrűn közlekednek a vonatok és a pótlóbuszok a felújítás ideje alatt?

A vonatok hétköznap csúcsidőszakban 7-8 percenként, napközben és hétvégén pedig 10 percenként fognak indulni a végállomásokról. A pótlóbuszok természetesen ennél sokkal sűrűbben járnak majd: akár 1,5-2 percenként is követik egymást csúcsidőben. Hétköznap reggel a Kvassay hídtól a Boráros tér felé több – 2-3 perc alatt 4-5 – autóbusz is indul egymás után, a HÉV érkezését követően. Felesleges lesz tehát rohanni az elsőnek induló autóbuszhoz, hiszen szinte azonnal indul majd a következő. Csúcsidőn kívül átlagosan 2-3 autóbusz fog csatlakozni egy HÉV-hez.

 

Miért nem építenek egy ideiglenes hidat?

Valóban előfordul, hogy a hídfelújítás idejére a régi híd mellé kialakítanak egy átmeneti hidat, amin lassan, csökkentett sebességgel át tudnak menni a vonatok. Sajnos a Kvassay híd esetében ez nem lehetséges, két okból: egyrészt az ideiglenes hidak akkor tudnak működni, ha az adott vasúti hídon a forgalom viszonylag kicsi, 2-3 vonat megy át rajta naponta. A Kvassay híd esetén napi több száz vonatról beszélünk, ehhez a forgalomhoz pedig olyan erős és strapabíró "átmeneti híd" építésére lenne szükség, mint az eredeti, kvázi egy másik, ugyanolyan hidat. Másrészt ehhez hely sincs, hiszen az épülő stadion jelentősen korlátozza a rendelkezésre álló területet.

 

Miért kell átszállni, miért nem a teljes vonalon van pótlás?

A H7-es HÉV pótlása, kiváltása nagyon bonyolult, hiszen hatalmas utasforgalmat kell szinte folyamatosan szállítani úgy, hogy nem állnak rendelkezésre megfelelő kapacitású közutak, a párhuzamos utakon, utcákban pedig gyakoriak a dugók, hatalmas a forgalom. A pótlóbuszok beállítása és számukra a buszsáv biztosítása csak tovább nehezíti a forgalom helyzetét, így ahol és ameddig lehet, a HÉV fog járni, hogy a buszok és autók forgalmát ne lehetetlenítsük el. A közúti közlekedés jóval lassabb és zavarérzékenyebb a vasúténál, így a pótlóbuszok azon a szakaszon is forgalmi torlódásba kerülnének, amelyen a HÉV egyébként tudna közlekedni. A buszokkal pótolt szakaszon csúcsidőben másfél percenként indulnak a buszok: várhatóan ez a maximális elérhető kapacitást leköti majd, mely hosszabb szakaszon nem lenne biztosítható. Azokat a közúti forgalomtechnikai megoldásokat, amelyekkel a buszok közeledését elősegítjük, a HÉV teljes útvonalán nem tudjuk alkalmazni.

Média File melléklet
Letölthető dokumentumokMéretDátum
Megújul a Kvassay híd 1. szórólap
799.93 KB
2020.05.13