Kérdések és válaszok a megváltozott jegyvásárlási szabályokról a HÉV-en

Mit jelent az elővételi jegyvásárlás?

2018. szeptember 1-jétől a HÉV-re csak előre megváltott jeggyel vagy bérlettel lehetséges felszállni. A jeggyel vagy bérlettel nem rendelkező utasoknak a viteldíjon felül pótdíjat is kell fizetniük.

Mi változik a korábbi szabályokhoz képest?

2018. szeptember 1-jétől a közigazgatási határon kívüli megállókban csak érvényes kiegészítő jeggyel vagy bérlettel lehet felszállni a vonatokra, melyet még felszállás előtt meg kell váltani, a vonaton való jegyvásárlás csak pótdíjazás mellett lehetséges. Budapest közigazgatási határán belül jelenleg is csak érvényes jeggyel vagy bérlettel lehet felszállni a vonatokra, ebben nincs változás.

Budapesten belülről közigazgatási határon kívülre történő utazás esetén továbbra is lehetséges a vonaton pótdíj nélküli megváltása a kiegészítő jegynek, azonban közigazgatási határon kívülről Budapestre utazva a vonatra csak előre megváltott kiegészítő jeggyel lehet felszállni a vonatra.

Mi a teendő, ha nincs pénztár vagy automata a felszállás helyszínén?

Azoknál a közigazgatási határon kívüli megállóknál történő felszállás esetén, ahol nincsen pénztár vagy jegyautomata, továbbra is a vonaton lehet megváltani a kiegészítő jegyet, pótdíj fizetése nélkül.

A Budapesten belüli szakaszon bármely megállóban történő felszállás esetén érvényes budapesti jeggyel vagy bérlettel kell rendelkezni.

Hol lehetséges elővételben megváltani a jegyet?

Jegyét elővételben a BKK jegy- és bérletpénztáraiban, Ügyfélközpontjaiban, valamint jegy- és bérletkiadó automatáiból tudja megvásárolni. Az Önhöz legközelebbi értékesítési pontot a www.bkk.hu/pontkereso oldalon találja meg. A legforgalmasabb HÉV-állomásokon túl már számos megállóhelyen is üzemel BKK-automata, amelyeknél készpénzzel, illetve bankkártyával is fizethet.

Mi történik akkor, ha indulás előtt nincs idő a jegy vásárlására?

Ebben az esetben sem lehet felszállni a vonatra jegy vagy bérlet nélkül, az ellenőrök pótdíjat szabnak ki ezek hiánya esetén. A pótdíjazás elkerülése érdekében javasoljuk a bérletváltást, illetve a kiegészítő jegy korábban történő megvásárlását. A kiegészítő jegyet és bérletet nem kizárólag a felszállás helyén és napján lehet megváltani; a BKK automaták bármelyikéből lehetséges az összes HÉV-vonalra érvényes jegy- és bérlettípus vásárlása.

Hogyan lehet az automatából jegyet vásárolni?

Az automata használatát és a legfontosabb tudnivalókat a www.bkk.hu/automata oldal ismerteti. A HÉV-jegyeket és -bérleteket az automata kezdőoldaláról az „Egyéb jegyek és bérletek” menüpontból érheti el.

Mi történik, ha az automata meghibásodása miatt nem lehetséges jegyet vásárolni?

Amennyiben a megállóban található automaták egyike sem működik (vagy működik, de a készpénzes vagy bankkártyás fizetés nem lehetséges), akkor a vonatra pótdíjazás nélkül fel lehet szállni. A vonaton az ellenőr központi rendszeren keresztül ellenőrzi az automata állapotát, és amennyiben a hiba a vásárlási szándék időpontjában valóban fennállt, a jegyváltás a fedélzeten pótdíjazás nélkül lehetséges.
Amennyiben a BKK-automata használata során hibát észlel, kérjük, jelezze azt a +36 1 3 255 255 telefonszámon, az automata azonosítójának megadásával (az azonosító az automata képernyője feletti részen olvasható).

Mekkora a pótdíj mértéke?

A pótdíj mértéke megegyezik a BKK járatain alkalmazott pótdíj összegével: a helyszínen vagy a pótdíjazást követően 2 munkanapon belül megfizetve 8.000 Ft, a pótdíjazást követően 30 napon belül megfizetve 16.000 Ft, a pótdíjazást követően 30 napon túli fizetés esetén 32.500 Ft. A pótdíjazásról bővebb információt a BKK honlapján (www.bkk.hu) olvashat.

Kísérő nélkül utazó fogyatékkal élőknek is kötelező az elővételi jegyváltás?

Amennyiben Ön fogyatékkal élő, és ezt a Magyar Államkincstár által kibocsátott Hatósági Igazolvánnyal igazolni is tudja, az igazolványon szereplő meghatározás is alátámasztja, abban az esetben nem kötelezhető az elővételi jegyvásárlásra, kísérő nélkül történő utazása esetén. Ilyenkor a menetjegyét a járművön szolgálatot teljesítő ellenőrtől pótdíj mentesen vásárolhatja meg.

Ha további kérdése van utazásával kapcsolatban, olvassa el a Gyakori kérdések és válaszok összefoglalónkat.