14 év alatt díjmentes utazás Budapesten

Budapesten díjmentesen utazhatnak a 14 éven aluliak


A Fővárosi Önkormányzat rendelete alapján 2021. szeptember 2-ától a 14 év alatti gyermekek Budapest határain belül díjmentesen utazhatnak a közösségi közlekedési járatokon.

A díjmentes utazás feltételei

A kedvezmény a BKK-járatokra (a kék színű agglomerációs buszjáratok fővárosi szakaszait is ideértve) és a HÉV-vonalak fővárosi szakaszaira érvényes (de nem érvényes a Volánbusz helyközi járataira és a MÁV-START vonataira, Budapesten belüli utazás esetén sem).

Csak azok a gyermekek utazhatnak díjmentesen, akik óvodai vagy tanulói jogviszonnyal rendelkeznek.

Iskolás gyermekek esetén érvényes magyar diákigazolványt (vagy azt helyettesítő, az iskola által kiállított igazolást) kell ellenőrzéskor felmutatni. Az óvodások életkorát személyi igazolvánnyal lehet igazolni.

A rendelet alapján a kedvezmény annak a tanévnek az utolsó napjáig (a nyári szünetet is beleértve, tehát augusztus 31-éig) vehető igénybe, amelyben a gyermek betölti a 14. életévét.

Példa: egyaránt 2022. augusztus 31-éig utazhatnak díjmentesen azok az érvényes diákigazolvánnyal rendelkező gyermekek, akik 14. születésnapja 2021. szeptember 2-ára, 2021. december 31-ére vagy épp 2022. július 31-ére esik. Akinek a 14. születésnapja a nyári szünetben van, a nyár végéig még ingyen utazhat, de szeptember 1-jétől már jegyre vagy bérletre lesz szüksége.

Fontos tudni, hogy a diákok számára a főváros határain kívülre szóló kiegészítő HÉV-menetjegyeket és HÉV-bérleteket továbbra is meg kell váltani, itt továbbra is a helyközi kedvezmények érvényesek.

Budapesten kezdődő vagy végződő utazás esetén jegyváltáskor – akárcsak a menetjeggyel vagy Budapest-bérlettel utazó utasok esetében – kiindulási vagy célállomásként a közigazgatási határnál lévő HÉV-megállót kell megadni.

A kísérők továbbra is saját kedvezményükkel utazhatnak

A gyermekeket kísérő felnőttekre nem vonatkozik a kedvezmény: saját kedvezményükkel, vagy pedig teljesárú jeggyel, illetve bérlettel kísérhetnek 14 év alatti gyermeket.
Kivétel, ha a gyermek pl. MÁK/ONYF hatósági igazolvány vagy SNI-igazolás alapján kísérőjével együtt is jogosult díjmentes vagy kedvezményes utazásra – ekkor az okmányt bemutatva a kísérő is kedvezményesen utazhat, de csak a gyermekkel együtt (őt kísérve).
 

További részletek a BKK honlapján találhatók>>

Jegyváltás 14 éven aluliak számára a MÁV mobilalkalmazásban

A MÁV mobilalkalmazás HÉV-menetjegy váltásakor egyelőre nem számol a Budapesten belüli díjmentességgel 14 év alattiak esetében. Számukra ezért a kedvezmények között a diákigazolvány mellett a „BKK bérlet” opciót is ki kell választani, ha a fentiek alapján a fővárosban díjmentes utazásra jogosultak.