Dunaharaszti zónabérlet

Dunaharaszti zónabérlet


2020. október 1-jétől kapható Magyarország első, szolgáltatótól független helyközi bérlete, a Dunaharaszti zónabérlet, mely rugalmas, egyszerű és kényelmes megoldást nyújt a Dunaharaszti és Budapest között ingázók számára.


Ha Budapest-bérlete mellé Dunaharaszti zónabérletet vált, Dunaharaszti és a főváros között egyaránt utazhat a MÁV-START, a MÁV-HÉV és a Volánbusz járataival is. A zónabérlet érvényességi határait és az igénybe vehető járatokat az alábbi térkép mutatja be.

(A térképen a vonalak budapesti szakaszai csak részben láthatók. A járatokon a Budapest-bérlet a fővárosi végállomások és a közigazgatási határ között helyközi utazásnál is érvényes.)

A zónabérlet részletes felhasználási feltételei a mellékelt dokumentumban találhatók.


A 30 napos érvényességű* zónabérlet ára 9 580 Ft, a tanuló-zónabérlet ára 960 Ft. 

*: részletek: „Milyen időtartamra váltható a zónabérlet?”

Tudnivalók a Dunaharaszti zónabérlettel kapcsolatban
Mi az a zónabérlet?

A megszokott helyközi bérletekkel általában egy adott szolgáltató járatain lehet utazni, egy meghatározott viszonylaton. A zónabérlet ezzel szemben nem egy, hanem egy adott térségen belül több szolgáltató ott közlekedő járataira érvényes. Hasonló tehát a Budapest-bérlethez, amellyel a BKK-járatok mellett a Volánbusz és a MÁV-START egyes járatain is lehet utazni a főváros határain belül, külön menetjegy váltása nélkül. A zónabérletek viszont nem a fővárosban, hanem az elővárosi, agglomerációs térségekben használhatók.

Miért érdemes Dunaharaszti zónabérletet váltani?

Azért, mert a zónabérlettel minden utazáskor szabadon választhat a vonatok, a HÉV és az elővárosi autóbuszok közül, külön jegyet egyik járatra sem kell váltania, ha a bérlet érvényességi határain belül utazik.

Megéri Dunaharaszti zónabérletet váltani?

Ez attól függ, Ön milyen gyakran és milyen útvonalon utazik. Ha Ön most 10 kilométeres, 30 napos vagy havi autóbusz- vagy vasúti bérlettel utazik Budapest és Dunaharaszti között és vált hozzá Budapest-bérletet is, akkor mindenképp érdemes Dunaharaszti zónabérletre váltania, hiszen a bérletek ára azonos, a zónabérlet viszont szélesebb körben használható.

Ezentúl csak zónabérletet lehet váltani Budapest és Dunaharaszti közé?

Nem. A Dunaharaszti zónabérlet mellett továbbra is elérhetők a megszokott vasúti, HÉV- és autóbuszbérletek, változatlan áron és feltételekkel.

Akkor is érvényes a zónabérlet, ha az érvényességi határon kívülre utazom?

Igen, az útvonalnak azon részére, ahová rendelkezik érvényes bérlettel, nem szükséges jegyet váltania. Az utolsó olyan megállótól/megállóig kell megvennie a jegyét, ahol a bérletei még/már érvényesek. Példa: ha van érvényes Budapest-bérlete és Dunaharaszti zónabérlete, így szeretne a H6-os HÉV-vel a Közvágóhídtól Tökölre szeretne utazni, csak a Dunaharaszti külső – Tököl viszonylatra kell HÉV-jegyet vennie.

Ki vásárolhat teljesárú zónabérletet, ki vehet tanuló-zónabérletet?

Teljesárú zónabérletet bárki vásárolhat, függetlenül attól, hogy hol lakik, dolgozik vagy tanul.


Tanuló-zónabérletet elsősorban a nappali és esti tagozatos tanulók, hallgatók válthatnak lakóhelyük és iskolájuk székhelye (illetve a gyakorlati oktatás helyszíne) közé, ha ezek egyike Budapesten, a másik pedig Dunaharasztiban található. Ehhez érvényes diákigazolvány, vagy az oktatási intézmény által kiadott igazolás szükséges, melyről az utazás viszonylata megállapítható.

Tanuló-zónabérletet a tanulókon kívül azok a személyek is vásárolhatnak, akik a vonatkozó jogszabály alapján a helyközi közlekedésben tanulóbérlet (kiemelt kedvezményű bérlet) váltására jogosultak. A jogosultak pontos felsorolása a részletes felhasználási feltételekben található. (Fontos azonban megjegyezni, hogy a zónabérlet előnyei Budapest-bérlettel együtt használhatók ki, díjmentes helyi utazás esetén nem. A Budapesten belül díjmentes utazásra jogosultak számára ezért egyéb bérleteinket ajánljuk.)

Milyen időtartamra váltható zónabérlet?

A Budapest-bérleteknél megszokott (de a vasúti és autóbusz-bérleteknél is elérhető) 30 napos bérlettel azonosak a szabályok. Az érvényesség kezdőnapját pedig szabadon lehet megválasztani. A bérlet tehát a vásárláskor megadott kezdőnapon 0 órától (de legkorábban a vásárlás időpontjától) a következő hónap kezdőnappal megegyező napját megelőző napon 24 óráig érvényes.


Negyedéves, szemeszterre szóló vagy éves zónabérlet nem kapható.

Kölcsönadhatom másnak a zónabérletemet?

A zónabérlet nem átruházható, tehát csak az a személy használhatja, akinek az igazolványszámát vásárláskor a bérleten feltüntették.

Önmagában is használható a Dunaharaszti zónabérlet?

A HÉV-en Millenniumtelep és Dunaharaszti külső között önmagában is érvényes, azonban a MÁV-START és a Volánbusz szolgáltatásainak igénybevételéhez Budapest-bérlet megváltása is szükséges. A zónabérlet előnyei tehát Budapest-bérlettel együtt használhatók ki.

Hol lehet Dunaharaszti zónabérletet vásárolni?
  • a MÁV-START minden olyan pénztáránál, menetjegyirodájában és értékesítő partnerénél, ahol belföldi vasúti jegyek kaphatók. Így például a budapesti pályaudvarokon, Pesterzsébet és Dunaharaszti vasútállomáson. Pénztárkereső a MÁV-csoport honlapján található.
  • a MÁV mobilalkalmazással, elektronikus formában. A Dunaharaszti zónabérlet könnyen megtalálható az alkalmazás Térségi és városi jegyek menüpontjában (tanuló-zónabérlet vásárlásához a kedvezményt is be kell állítani). A vásárlás online, bankkártyás fizetéssel történik, és elektronikus számla készül róla. Az elektronikus bérletet ellenőrzés során az alkalmazásban kell bemutatni, kinyomtatni nem lehet. Ha még nem használta a MÁV alkalmazást, itt találja részletes leírásunkat (benne linkekkel az alkalmazás letöltéséhez).

A MÁV-START egyes vasúti jegyekre árkedvezményt ad mobilalkalmazásban történő vásárlás esetén, ez azonban a bérletekre – így a Dunaharaszti zónabérletre sem – nem érvényes. A MÁV alkalmazásban lehetőség van egyes vasúti bérleteket e-személyi igazolványhoz (eSZIG) hozzárendelni. A Dunaharaszti zónabérlet esetében erre egyelőre nincs lehetőség, az első vásárláskor ún. elektronikus bérletigazolványt kell létrehozni az alkalmazáson belül. Az alkalmazásban a bérletvásárlás a „Térségi és városi jegyek” menüpont mellett a „Bérletvásárlás” menüpontban is lehetséges. Itt az alkalmazás akkor ajánlja fel a Dunaharaszti zónabérletet is, ha a kiindulási, illetve célállomás Dunaharaszti vagy Dunaharaszti alsó, valamint egy budapesti állomás, kedvezményként pedig a „BKK bérlet” lett beállítva.

  • teljesárú Dunaharaszti zónabérletet a BKK pénztárainál és ügyfélközpontjaiban is vásárolhat. A BKK értékesítésipont-keresőjével könnyen megtalálhatja az Önnek útba eső árusítóhelyet.


Folyamatosan dolgozunk azon, hogy a Dunaharaszti zónabérlet minél több helyen megvásárolható legyen.

Lehet Dunaharaszti zónabérletet kapni a kalauznál és a buszvezetőnél is?

Nem lehet.

Elővételben is vehetek zónabérletet?

Igen, a többi bérlethez hasonlóan a vásárláskor Önnek kell megadnia, melyik naptól legyen érvényes a bérlete. Az érvényesség legkorábbi kezdőnapja a vásárlás napja lehet.

Lehet áfás számlát kérni a zónabérletről?

Természetesen lehet. A teljesárú bérletről természetes vagy jogi személy nevére, tanuló-zónabérletről viszont csak természetes nevére kérhető számla. BKK-automatánál történő vásárlásnál a számlaadáshoz előzetes regisztráció szükséges. Munkába járáshoz történő felhasználás esetén, a munkáltató általi költségtérítés szempontjából a zónabérletre a helyközi bérletekkel azonos szabályok vonatkoznak.

Mobilalkalmazással szoktam buszbérletet, Budapest-bérletet vásárolni és nem szeretnék megint papír alapú bérletet venni. Megvehetem az alkalmazásban a Dunaharaszti zónabérletet is?

A Közlekedési Mobiljegy alkalmazással és társalkalmazásaival nem lehet Dunaharaszti zónabérletet venni, a zónabérlet elektronikus formában kizárólag a MÁV mobilalkalmazásban kapható. Természetesen nem jelent gondot, ha Budapest-bérlet vásárlásához a Közlekedési Mobiljegy alkalmazást használja, Dunaharaszti zónabérletét pedig a MÁV alkalmazással vásárolja meg. A két bérlet így is használható azokon a járatokon, ahol mindkettőre szükség van. Ellenőrzéskor mindkét bérletet be kell mutatni.

Meg tudom valahol egyszerre nézni a vonatok, a HÉV és a buszok menetrendjét is?

Igen, a Google Térkép például minden érintett járat menetrendjét ismeri és útvonaltervezéskor (a tömegközlekedést kiválasztva) figyelembe veszi. A menetrendek.hu is tervez mindhárom közlekedési móddal, ehhez a főoldalon a „Busz, vonat és hajó járatok” lehetőséget kell választani, és indulási helyként vagy célként Dunaharaszti települést (kék kör jelzi) kell megadni. A keresőkben elérhető információk tájékoztató jellegűek, a hivatalos menetrendek a szolgáltatók honlapjain találhatók meg.

Hová fordulhatok további kérdésemmel, illetve észrevételemmel, panaszommal?

Ha kérdésére sem ezen az oldalon, sem az alább letölthető részletes felhasználási feltételekben nem találta meg a választ, a MÁV-HÉV Zrt. elérhetőségein felteheti, igyekszünk mielőbb választ adni rá.


Egyéb esetben közvetlenül ahhoz a szolgáltatóhoz fordulhat, amellyel kapcsolatban észrevételt vagy panaszt szeretne tenni, legyen szó akár a járatokról, akár a bérletértékesítésről. Az elérhetőségeket a szolgáltatók honlapjain találja.