Dunaharaszti zónabérlet

Dunaharaszti zónabérlet


2020. október 1-jétől kapható Magyarország első, szolgáltatótól független helyközi bérlete, a Dunaharaszti zónabérlet, mely rugalmas, egyszerű és kényelmes megoldást nyújt a Dunaharaszti és Budapest között ingázók számára.

Ha Budapest-bérlete mellé Dunaharaszti zónabérletet vált, Dunaharaszti és a főváros között a MÁV-HÉV és a Volánbusz járataival is utazhat.

Ha Budapest-bérlete mellé vált Dunaharaszti zónabérletet:

 • Használhatja a H6-os HÉV-et a Közvágóhíd és Dunaharaszti külső közötti szakaszon,
 • valamint a Volánbusz összes, Dunaharasztit kiszolgáló helyközi járatát a budapesti végállomásuktól egészen a Dunaharaszti területén található utolsó megállójukig:
  • 653, 654, 655
  • Budapest, Népliget ◄► Dunaharaszti, Király utca
  • 632, 633, 656, 657, 658, 659
  • Budapest, Népliget ◄► Dunaharaszti elágazás (Némedi út)
  • 660
  • Budapest, Népliget ◄► Dunaharaszti, HÉV-állomás
  • 661
  • Budapest, Népliget ◄► Dunaharaszti, Nádor utca
  • 679, 680, 681
  • a járatok teljes hosszán
 • A felsorolt buszjáratokkal természetesen Dunaharasztin belül is utazhat.

Ha Budapest-bérlet nélkül vált Dunaharaszti zónabérletet:

 • a H6-os HÉV-vel a Millenniumtelep és Dunaharaszti külső közötti szakaszon utazhat,
 • valamint a Volánbusz Dunaharasztit kiszolgáló helyközi járatait is használhatja Dunaharasztin belüli utazásra.
 • A 653-as, 654-es, 655-ös, 659-es, 660-as, 661-es, 679-es, 680-as és 681-es autóbuszokat Soroksár, Hősök tere és Dunaharaszti közötti utazásra is igénybe veheti.

A zónabérlet részletes felhasználási feltételei a mellékelt dokumentumban találhatók.
 


A 30 napos érvényességű* zónabérlet ára 9 580 Ft, a tanuló-zónabérlet ára 960 Ft. 

*: részletek: „Milyen időtartamra váltható a zónabérlet?”

Tudnivalók a Dunaharaszti zónabérlettel kapcsolatban
Mi az a zónabérlet?

A megszokott helyközi bérletekkel általában egy adott szolgáltató járatain lehet utazni, egy meghatározott viszonylaton. A zónabérlet ezzel szemben nem egy, hanem egy adott térségen belül több szolgáltató ott közlekedő járataira érvényes. Hasonló tehát a Budapest-bérlethez, amellyel a BKK-járatok mellett a Volánbusz és a MÁV-START egyes járatain is lehet utazni a főváros határain belül, külön menetjegy váltása nélkül. A zónabérletek viszont nem a fővárosban, hanem az elővárosi, agglomerációs térségekben használhatók.

Miért érdemes Dunaharaszti zónabérletet váltani?

Azért, mert a zónabérlettel minden utazáskor szabadon választhat a HÉV és az elővárosi autóbuszok közül, külön jegyet egyik járatra sem kell váltania, ha a bérlet érvényességi határain belül utazik.

Megéri Dunaharaszti zónabérletet váltani?

Ez attól függ, Ön milyen gyakran és milyen útvonalon utazik. Ha Ön most 10 kilométeres, 30 napos vagy havi autóbuszbérlettel utazik Budapest és Dunaharaszti között és vált hozzá Budapest-bérletet is, akkor mindenképp érdemes Dunaharaszti zónabérletre váltania, hiszen a bérletek ára azonos, a zónabérlet viszont szélesebb körben használható.

Ezentúl csak zónabérletet lehet váltani Budapest és Dunaharaszti közé?

Nem. A Dunaharaszti zónabérlet mellett továbbra is elérhetők a megszokott HÉV- és autóbuszbérletek, változatlan áron és feltételekkel.

Akkor is érvényes a zónabérlet, ha az érvényességi határon kívülre utazom?

Igen, az útvonalnak azon részére, ahová rendelkezik érvényes bérlettel, nem szükséges jegyet váltania. Az utolsó olyan megállótól/megállóig kell megvennie a jegyét, ahol a bérletei még/már érvényesek. Példa: ha van érvényes Budapest-bérlete és Dunaharaszti zónabérlete, így szeretne a H6-os HÉV-vel a Közvágóhídtól Tökölre szeretne utazni, csak a Dunaharaszti külső – Tököl viszonylatra kell HÉV-jegyet vennie.

Ki vásárolhat teljesárú zónabérletet, ki vehet tanuló-zónabérletet?

Teljesárú zónabérletet bárki vásárolhat, függetlenül attól, hogy hol lakik, dolgozik vagy tanul.


Tanuló-zónabérletet elsősorban a nappali és esti tagozatos tanulók, hallgatók válthatnak lakóhelyük és iskolájuk székhelye (illetve a gyakorlati oktatás helyszíne) közé, ha ezek egyike Budapesten, a másik pedig Dunaharasztiban található. Ehhez érvényes diákigazolvány, vagy az oktatási intézmény által kiadott igazolás szükséges, melyről az utazás viszonylata megállapítható.

Tanuló-zónabérletet a tanulókon kívül azok a személyek is vásárolhatnak, akik a vonatkozó jogszabály alapján a helyközi közlekedésben tanulóbérlet (kiemelt kedvezményű bérlet) váltására jogosultak. A jogosultak pontos felsorolása a részletes felhasználási feltételekben található. (Fontos azonban megjegyezni, hogy a zónabérlet előnyei Budapest-bérlettel együtt használhatók ki, díjmentes helyi utazás esetén nem. A Budapesten belül díjmentes utazásra jogosultak számára ezért egyéb bérleteinket ajánljuk.)

Milyen időtartamra váltható zónabérlet?

A Budapest-bérleteknél megszokott (de a vasúti és autóbusz-bérleteknél is elérhető) 30 napos bérlettel azonosak a szabályok. Az érvényesség kezdőnapját pedig szabadon lehet megválasztani. A bérlet tehát a vásárláskor megadott kezdőnapon 0 órától (de legkorábban a vásárlás időpontjától) a következő hónap kezdőnappal megegyező napját megelőző napon 24 óráig érvényes.


Negyedéves, szemeszterre szóló vagy éves zónabérlet nem kapható.

Kölcsönadhatom másnak a zónabérletemet?

A zónabérlet nem átruházható, tehát csak az a személy használhatja, akinek az igazolványszámát vásárláskor a bérleten feltüntették.

Önmagában is használható a Dunaharaszti zónabérlet?

Igen, a bérlet A HÉV-en Millenniumtelep és Dunaharaszti külső között, egyes autóbuszokon pedig Soroksár, Hősök tere és Dunaharaszti között önmagában is érvényes.

Hol lehet Dunaharaszti zónabérletet vásárolni?
 • a MÁV-START minden olyan pénztáránál, menetjegyirodájában és értékesítő partnerénél, ahol belföldi vasúti jegyek kaphatók. Pénztárkereső a MÁV-csoport honlapján található.
 • a MÁV mobilalkalmazással, elektronikus formában. A Dunaharaszti zónabérlet könnyen megtalálható az alkalmazás Térségi és városi jegyek menüpontjában (tanuló-zónabérlet vásárlásához a kedvezményt is be kell állítani). A vásárlás online, bankkártyás fizetéssel történik, és elektronikus számla készül róla. Az elektronikus bérletet ellenőrzés során az alkalmazásban kell bemutatni, kinyomtatni nem lehet. Ha még nem használta a MÁV alkalmazást, itt találja részletes leírásunkat (benne linkekkel az alkalmazás letöltéséhez).

A MÁV-START egyes vasúti jegyekre árkedvezményt ad mobilalkalmazásban történő vásárlás esetén, ez azonban a bérletekre – így a Dunaharaszti zónabérletre sem – nem érvényes. A MÁV alkalmazásban lehetőség van egyes vasúti bérleteket e-személyi igazolványhoz (eSZIG) hozzárendelni. A Dunaharaszti zónabérlet esetében erre egyelőre nincs lehetőség, az első vásárláskor ún. elektronikus bérletigazolványt kell létrehozni az alkalmazáson belül. 

 

Lehet Dunaharaszti zónabérletet kapni a kalauznál és a buszvezetőnél is?

Nem lehet.

Elővételben is vehetek zónabérletet?

Igen, a többi bérlethez hasonlóan a vásárláskor Önnek kell megadnia, melyik naptól legyen érvényes a bérlete. Az érvényesség legkorábbi kezdőnapja a vásárlás napja lehet.

Lehet áfás számlát kérni a zónabérletről?

Természetesen lehet. A teljesárú bérletről természetes vagy jogi személy nevére, tanuló-zónabérletről viszont csak természetes nevére kérhető számla. BKK-automatánál történő vásárlásnál a számlaadáshoz előzetes regisztráció szükséges. Munkába járáshoz történő felhasználás esetén, a munkáltató általi költségtérítés szempontjából a zónabérletre a helyközi bérletekkel azonos szabályok vonatkoznak.

Mobilalkalmazással szoktam buszbérletet, Budapest-bérletet vásárolni és nem szeretnék megint papír alapú bérletet venni. Megvehetem az alkalmazásban a Dunaharaszti zónabérletet is?

A Közlekedési Mobiljegy alkalmazással és társalkalmazásaival (pl. BudapestGO) nem lehet Dunaharaszti zónabérletet venni, a zónabérlet elektronikus formában kizárólag a MÁV mobilalkalmazásban kapható. Természetesen nem jelent gondot, ha Budapest-bérlet vásárlásához az egyéb alkalmazásokat használja, Dunaharaszti zónabérletét pedig a MÁV alkalmazással vásárolja meg. A két bérlet így is használható azokon a járatokon, ahol mindkettőre szükség van. Ellenőrzéskor mindkét bérletet be kell mutatni.

Meg tudom valahol egyszerre nézni a HÉV és a buszok menetrendjét is?

Igen, a Google Térkép például minden érintett járat menetrendjét ismeri és útvonaltervezéskor (a tömegközlekedést kiválasztva) figyelembe veszi. A menetrendek.hu is tervez mindkét közlekedési móddal, ehhez a főoldalon az „Összes járat” lehetőséget kell választani, és indulási helyként vagy célként Dunaharaszti települést (kék kör jelzi) kell megadni. A keresőkben elérhető információk tájékoztató jellegűek, a hivatalos menetrendek a szolgáltatók honlapjain találhatók meg.

Hová fordulhatok további kérdésemmel, illetve észrevételemmel, panaszommal?

Ha kérdésére sem ezen az oldalon, sem az alább letölthető részletes felhasználási feltételekben nem találta meg a választ, a MÁV-HÉV Zrt. elérhetőségein felteheti, igyekszünk mielőbb választ adni rá.


Egyéb esetben közvetlenül ahhoz a szolgáltatóhoz fordulhat, amellyel kapcsolatban észrevételt vagy panaszt szeretne tenni, legyen szó akár a járatokról, akár a bérletértékesítésről. Az elérhetőségeket a szolgáltatók honlapjain találja.